Home » Supe și ciorbe » Supa crema de ciuperci, un preparat bogat în proteine vegetale
Supe și ciorbe

Supa crema de ciuperci, un preparat bogat în proteine vegetale

supa crema de ciuperci

Ciupercile reprezintă un aliment sănătos și plin de nutrienți, iar o supă cremă de ciuperci este ideală pentru vegetarieni, vegani și persoane care țin post. Acestea sunt o sursă excelentă de proteine, fibre și vitamine B; în același timp, nu conțin grăsime.

Supă cremă de ciuperci, rețetă clasică

supa de ciuperci

Ingrediente (4 porții)

  • 500 g ciuperci champignon
  • 1 ceapă
  • 3 linguri cu făină
  • 1 ceşcuţă cu lapte
  • 100 g smântână
  • pătrunjel
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Toacă mărunt ceapa și călește-o în ulei. Adaugă ciupercile champignon tăiate felii (păstrează câteva pentru decor). Toarnă 1-1,5 l de apă. Presară sare și lasă să fiarbă.

Rumenește făina într-o tigaie, fără grăsime. Când făina devine ușor aurie, lasă să se răcească.

Adaugă treptat in supa crema de ciuperci puţin lapte, amestecând energic pentru a nu se forma cocoloașe, apoi smântâna.

Strecoară ciupercile și ceapa, dar păstrează apa într-un bol. Pasează bine cu un mixer vertical, apoi adaugă înapoi apa, în funcție de consistența dorită.

Adaugă sosul din făină, sare și piper și mai pune pe foc încă cinci minute.

Servește cu ciupercile păstrate la început, crutoane și verdeaţă tocată fin.

Sugestia eCuisine: supa-cremă de ciuperci va căpăta un gust deosebit dacă înlocuieşti apa cu supă de pui.

Încearcă și: Ciorbă de legume dreasă cu smântănă

Supă cremă de ciuperci vegană/de post

supa crema porcini

Ingrediente (4 porții)

  • 700 g de ciuperci porcini uscate
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 cățel mic de usturoi, curățat, întreg
  • 1 ceapă, tăiată mărunt
  • 1 praz, feliat
  • cimbru
  • ½ de cană de vin alb
  • 1 cană de stoc de legume
  • câteva picături de zeamă de lămâie
  • sare de mare
  • piper negru
  • ½ cană smântână vegetală

Pentru servire

  • 150 g de ciuperci porcini
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • ¾ de cană de vin alb
  • sare de mare
  • piper negru

Mod de preparare

Pune ciupercile porcini într-un castron mare și acoperă-le cu 4 căni de apă fiartă. Lasă-le la înmuiat timp de 30 de minute.

În acest timp, încălzește uleiul într-o oală medie. Prăjește usturoiul, ceapa și prazul până se înmoaie. Adaugă cimbrul.

Îndepărtează ciupercile din lichid și scurge-le bine. Asigură-te că nu rămâne lichid. Scurge lichidul printr-o sită tapetată cu hârtie. La final, taie ciupercile scurse.

Adaugă ciupercile tăiate mărunt în oală și călește-le puțin. Adaugă vinul alb și așteaptă să dea în clocot. Lasă la fiert până se evaporă vinul.

Adaugă lichidul scurs și stocul de legume și lasă la fiert 20 de minute după ce începe să clocotească. Îndepărtează cimbrul și cățeii de usturoi.

Folosește un mixer vertical pentru a omogeniza supa și trece-o printr-o sită.

Asezonează cu câteva picături de suc de lămâie și sare și piper. Adaugă smântâna și păstrează supa caldă.

Pentru servire

Curăță ciupercile proaspete (dacă este necesar trece-le sub un jet de apă) și feliază-le subțire.

Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu și adaugă ciupercile proaspete. Prăjește-le ușor. Adaugă vinul, sarea și piperul și lasă la fiert timp de 15 minute.

Pune supa în castroane, apoi adaugă ciupercile deasupra.

Încearcă și: Supă rece de praz și avocado

Supă cremă de ciuperci, rețeta lui Jamie Oliver

supa portobello

Ingrediente (4 porții)

  • 2 cepe
  • ulei de măsline
  • 1 cub concentrat supă de legume
  • 1/2 legătură cimbru
  • 2 căței usturoi
  • 4 ciuperci portobello mari
  • 100 g orez basmati
  • 1 lingură smântână slabă
  • 1 linguriță ulei de trufe

Pentru cruste

  • 8 ciuperci cultură
  • 1 pâine ciabatta
  • 1 cățel usturoi
  • 1 măr
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • 1 lămâie
  • 50 g brânză Stilton
  • 1 mână nuci

Mod de preparare

Tăiați cepele mărunt, apoi căliți-le într-o cratiță cu ulei de măsline.

Sfărâmați deasupra cubul concentrat de supă, adăugați un praf de sare și piper, frunzele de cimbru și 2 căței de usturoi nedecojiți, zdrobiți în presă.

Desprindeți tulpinile ciupercilor brune și așezați pălăriile pe tigaia grill, întorcându-le când sunt rumenite.

Rupeți în bucăți tulpinile rămase și ciupercile portobello, apoi adăugați-le în oala cu ceapă, împreună cu orezul, lăsându-le să se căleasc timp de câteva minute.

Turnați deasupra 1 litru de apă clocotită și fierbeți totul acoperit.

Tăiați pe diagonală 4 felii de pâine ciabatta și adăugați-le în tigaia grătar.

Când s-au rumenit pe ambele părți, frecați-le cu un cățel de usturoi dat pe din două.

Radeți mărul și amestecați-l cu pătrunjelul tocat și cu puțină zeamă de lămâie.

Aranjați ciupercile brune pe pâinea prăjită, presărați deasupra brânza Stilton și nucile mărunțite în prealabil, apoi lăsați-le sub grătarul cuptorului până când se topește brânza.

Folosind un blender vertical, pasați supa cât să ajungă la consistența dorită, apoi asezonați-o după gust și picurați deasupra smântâna și uleiul de trufe.

Serviți cu pâinea prăjită cu ciuperci și brânză, garnisită cu pătrunjel.

Poftă bună!

 

 

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.