Tarta cu prune este nelipsită la final de vară-început de toamnă! Este ușor de preparat, chiar și de către începători, iar gustul va cuceri întreaga familie.
Ingrediente
Pentru aluat
- 700 g făină
- 300 g unt
- 2 linguri ulei
- 2 ouă
Pentru umplutură
- 40 g făină
- 2 gălbenușuri
- 50 g zahăr
- 1/4 l lapte
- 1 lingură de lichior
- 1/2 kg prune
- 50 g zahăr
- 1 ou pentru uns deasupra
Mod de preparare
Amesteci într-un castron făina cu sarea și untul, făcut bucăți mici. Lucrezi cu vârful degetelor până obții un aluat suplu.
Adaugi uleiul și frămânți bine. Bați lejer ouăle și le încorporezi în aluat. Adaugi puțină apă, dacă este necesar, pentru a obține un aluat legat, tare.
Umplutura
Bați într-o cratiță gălbenușurile cu zahărul până ce se albesc și cresc considerabil. Apoi, adaugi făina, freci mai departe, torni treptat laptele clocotit și apoi pui pe foc mic, amestecând continuu.
Când crema este consistentă, în afara focului, încorporezi lichiorul și lași crema să se răcească.
Speli și cureți prunele de sâmburi.
Întinzi aluatul, cu sucitorul, de circa 1/2 cm grosime. Într-o tavă bine unsă, pui jumătate din foaia de aluat, torni pe ea crema, aranjezi deasupra prunele și pudrezi cu puțin zahăr.
Tai în fâșii lungi cealaltă foaie de aluat, apoi le așezi cu grijă deasupra, formând un model. Ungi cu ou bătut și dai la cuptorul preîncălzit timp de 45 de minute, la foc mediu.
Poftă bună!
Încearcă și: Tartă cu banane și ciocolată – fără coacere
Încearcă și: Prăjitură cu brânză dulce fără aluat
Sursă foto: iStock
Adaugă comentariu