Home » Interviuri » Tatiana Ernuțeanu, PR Specialist, povestește despre pasiunea pentru bucătărie și tradițiile de Crăciun
Interviuri

Tatiana Ernuțeanu, PR Specialist, povestește despre pasiunea pentru bucătărie și tradițiile de Crăciun

Tatiana Ernuțeanu, PR Specialist de peste 10, fost editor de carte și profesor, a acceptat propunerea noastră de a vorbi despre ceea ce înseamnă Crăciunul ca și tradiție culinară, dar și despre pasiunea ei pentru bucătărie.

Autoarea blogului www.thehotspotgirl.com, unde scrie despre mici placeri și descoperiri, Tatiana, are darul de a te captiva cu fiecare cuvânt. Îi plac filmele Old Hollywood, ascultă muzică rock și Depeche Mode, dar în același timp este o nostalgică incurabilă. Stă departe de diete deși adoră să gătească.

Vă invit să savurați un interviu plin de emoție și amintiri!

tatiana-1-foto-cristina-nichitus-roncea

  1. Tatiana, Știm că ești pasionată de bucătărie și în special de bucatele tradiționale pregătite de Sărbători. Povestește-ne despre ce înseamnă pentru tine bucătăria tradițional românească?

Tatiana Ernuțeanu: Bucătăria românească, în primul rând, înseamnă mult gust și varietate. dar și un mix de influențe, de la cea bizantină, până la cea nord europeană. Dacă o citești pe Rodica Ojog Brașoveanu, poți avea o perspectivă foarte autentică despre ce însemna bucătăria românească, cu toate ospețele boierești și feluritele meniuri care poziționau România la un nivel de haute cuisine.

Într-un top personal al bucătăriilor, eu aș situa-o pe primul loc ca preferință. Într-adevăr este calorică, or să spună low-carb aficionados, dar nu e singura, nici cea germană sau ungurească nu e mai light. În plus, bucătăria românească tradițională este și o parte din identitatea noastră, iar eu sunt o susținătoare a autenticității etnice, în general.

  1. Descrie-ne Crăciunul culinar așa cum era el în copilărie și ce anume ai păstrat din obiceiurile familiei.

Tatiana Ernuțeanu: Crăciunul era sărbătoarea preferată a bunicii mele, iar cum bunica mea era liantul familiei, era și cea care organiza și pregătea masa de Crăciun. Oricât de grele au fost anumite perioade, uneori, din punct de vedere financiar, alteori din cauza contextului, când în magazine nu găseai nimic, nu-mi amintesc să nu fi avut o masă bogată, cu puțin din toate.

Am în minte, acum când scriu, cred că o dimineață de Ajun, din copilărie, când am deschis ochii foarte somnoroasă, era încă întuneric afară și bunica frământa cozonacii în bucătărie, iar de la casetofonul nostru rusesc se auzeau colindele lui Hrușcă. Mirosea a brad în casă și a portocale și era un sentiment foarte pur cel pe care îl trăiam atunci. Poate, pentru că și eu eram mai pură, percepeam așa.

Am crescut într-o atmosferă în care s-a pus accentul pe emoție, mi s-a cultivat mai puțin latura pragmatică.

La noi, mesele erau prilejuri de dezbateri, de planuri, de dezvăluiri, de mici can-canuri, de polemici. De fapt, asta cred că e o caracteristică a Balcanilor, în genere. Bunica ne-a învățat în mod intuitiv un savoir-vivre, cum ar spune francezul. După-amiaza aveam vizite, se jucau cărți, se mânca dulceață și se bea cafea la ibric. Exista și un soi de five o’clock duminical, în care, prin rotație, ne vizitam cu prietenii.

Cred că am păstrat aproape toate obiceiurile din trecut, începând cu curățenia casei înaintea Sărbătorilor, împodobirea bradului, pregătirea cadourilor din timp, ambalate și ornate frumos, până la prepararea mâncărurilor și la respectarea celor trei zile de sărbătoare.

Pe mine mă liniștește gătitul, mă bucură, îmi produce emoție, mă întoarce în trecut, uneori mă și întristează, e drept, pentru că din întreaga familie, o mai am doar pe mama.

Cert e că eu ma bucur de orice sărbătoare și o cinstesc așa cum am învățat. De 1 Decembrie, spre exemplu, merg în târguri țărănești și cumpăr palincă, pe care o servesc în cești mici din lut și pregătesc o gustare cu tot soiul de mezeluri tipic românești, pe care le pun tot pe platouri de lut sau ceramică de Horezu.

  1. Care este preparatul culinar care face Crăciunul cu adevărat special pentru jumătatea masculină a familiei? Dar pentru tine?

Tatiana Ernuțeanu: Fără dubii, cozonacul. Adrian, soțul meu, este un mare amator de prăjituri, patiserie, în general dulciuri, însă, atunci când prepar cozonacii, a devenit o regulă ca primul cozonac scos din cuptor să-l mănânce cald, aproape în întregime. Eu am o altă preferință, o prăjitură cu blat doar din nucă și albus, cu un praf de făină doar și cu cremă de gălbenușuri, ciocolată și rom. Din punctul meu de vedere, are cel mai complex gust și toate ingredientele mele preferate.

img_6221

  1. Dacă ar fi să preiei un obicei din tradițiile internaționale care ar fi acela?

Tatiana Ernuțeanu: Îmi place ideea americanilor de a lăsa pe masă lapte și prăjituri pentru Moș Crăciun. Într-un an am facut și eu ceva similar, dar pentru Moș Nicolae, și am copt o tavă de fursecuri steluțe de nea. Apreciez în cultura nemților că oamenii se mândresc cu spiritul religios și nu se jenează cu asta și pun pe geamuri folii colorate, cu scene religioase. Românii parcă au devenit prea sceptici, prea trufași, nu mai au principii, valori, se tem să-și arate până și apartenența religioasă. Pentru mine, Sărbătorile nu înseamnă doar cadouri, specialități culinare, ci și o anume stare de spirit. De fapt, Sărbătoarea în sine este despre celebrarea creștinătății.

  1. Care este preparatul specific Crăciunului pe care îl gătești și în timpul anului?

Tatiana Ernuțeanu: Noi suntem o familie de gurmanzi. La noi în casă se gătește și, când spun asta, nu mă refer la o salată și un ou fiert J. Astfel că avem multe preparate pe care le facem și în timpul anului și de Crăciun. Sarmalele, spre exemplu, friptura la tavă cu sos ruginiu, pe care aș mânca-o oricând, salata Boeuf. Dacă am poftă de ceva, eu fac. Chiar și cozonaci pregătesc în timpul anului. Piftia cred că e singurul preparat pe care nu îl fac în timpul anului.

  1. Dacă ar fi să alegi 3 cadouri culinare de Crăciun, care ar fi acelea?

Tatiana Ernuțeanu: O să-ți răspund gândindu-mă la ce îmi face mie plăcere să primesc: bomboanele fondante, bezelele de casă, lichiorul de ouă și orice conține: nuci, ciocolată și merengue.

Cadouri culinare nu prea fac.

Tatiana Ernuțeanu,

qp9a8966

Autor: Daniela Niculi

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.