1. Frământă untul cu făina, sare şi gălbenuşuri. Dacă simţi nevoia (treebuie să iasă un aluat fraged, legat) adaugă şi o lingură cu apă. Înfăşoară aluatul în folie de plastic şi lasă-l două ore la rece.
2. Între timp, spală şi curăţă morcovii şi brocolli, apoi fierbe-i în apă clocotită cu sare, dar numai pe jumătate. Scoate legumele în strecurătoare şi lasă-le să se scurgă.
3. Pune în blender 2/3 din cantitatea de somon şi pasează. Adaugă apoi smântâna bătută cu albuşul şi pasează în reprize scurte până obţii o cremă fină. Toarnă crema într-un castron şi adaugă restul de fileuri de somon şi crap tăiate cubuleţe. 4. Sărează, dacă mai e nevoie, şi adaugă mărarul tocat fin. Amestecă apoi adaugă legumele tăiate, la fel, cubuleţe. Amestecă din nou bine.
5. Întinde 2/3 din aluat într-o foaie dreptunghiulară pe care o aşezi frumos într-o formă de cozonac unsă cu unt din belşug, astfel încât să se ridice (foaia) şi pe pereţii formei.
6. Pune umplutura, tasând bine, apoi acoperă cu restul de aluat întins foaie. Presează marginile – le poţi face şi un model – bine, iar din ce-ţi rămâne din aluat poţi face mici decoruri.
7. Dă la cuptorul încins, la foc iute, pentru un sfert de oră, când aluatul începe să se aurească, dă focul mic şi mai lasă la copt încă 20 de minute.
Sugestie. Lasă să se răcească şi serveşte tăiată felii, cu tămâioasă, ca antreu.
380 g făină
200 g unt
1 morcov mare
150 g broccoli
400 g file de somon
200 g file de crap
200 ml smântână slabă
1 albuş
2 gălbenuşuri
1 lingură de mărar verde tocat
grăsime pentru uns tava
sare
Adaugă comentariu