Condimente și arome deosebite într-un preparat încântător.
Dificultate: ușor
Timp de preparare: rapid:
Poții: 4-6
Tocăniță cu dovleac și năut
Ingrediente:
- 1 dovleac ( 1,2 kg )
- ulei de măsline
- 2 cepe
- 1/2 legătură coriandru
- 40 g stafide
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 1/2 linguriță fulgi ardei iute uscat
- 50 g amestec măsline
- 400 g roșii la conservă tocate
- 400 g năut la conservă
- 1 cub concentrat supă legume
- 300 g cușcuș ( pentru servit )
- iaurt nastural
Modalitate de preparare:
- Încingeți cuptorul la 190 de grade. Cu ajutorul curățătorului de legume, decojiți dovleacul ( păstrați fâșiile ), apoi tăiați-l în jumătăți și eliminați semințele.
- Tăiați dovleacul în bucăți de 3 cm, așezați-le într-o tavă de copt și stropiți-le cu ulei.
- Asezonați-le după gust.
- Coaceți-le în partea de sus a cuptorului timp de 35-40 minute sau până devin aurii și ușor caramelizate.
- Între timp tocați cepele și plasați-le într-o oală încăpătoare cu un strop de ulei de măsline la foc mic.
- Tocați mărunt tulpinile de coriandru și adăugați-le în vas împreună cu stafidele și cea mai mare parte a scoțișoarei și a fulgilor de ardei iute.
- Gătiți totul acoperit timp de 20 de minute, amestecând frecvent și adăugând câțiva stropi de apă dacă este cazul.
- Când dovleacul este gata, răsturnați-l în oală și amestecați compoziția.
- Zdrobiți măslinele și scoateți sâmburii, apoi adăugați-le în oală împreună cu roșiile și năutul.
- Sfărâmați deasupra cubul concentrat pentru supă, turnați 500 ml apă clocotită, măriți flacăra și fierbeți totul pentru 40 de minute ( fără capac ) .
- În acest timp combinați fâșiile de coajă păstrate de la dovleac și semințele de dovleac cu restul de scorțișoară și fulgii de ardei iute, plus un praf de sare și piper.
- Distribuiți-le pe suprafața unei tăvi și coaceți pentru 10 minute până devin aurii.
- Plasați cușcușul într-un castron, acoperiți-l cu apă clocotită, așezați o farfurie deasupra și lăsați-l să se înmoaie.
- Asezonați bine cu sare și piper și răsturnați-l pe un platou.
- Adăugați tocana de năut deasupra și serviți preparatul garnisit cu iaurt, frunze de coriandru și semințele cu coaja de dovleac crocante.
Autor: Daniela Niculi
Credit Foto: 123RF
Facebook Comments
Adaugă comentariu