Home » Top 3 plante de toamnă

Top 3 plante de toamnă

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
Guliver/Thinkstock
Anotimp îmbelşugat, toamna nu aduce numai recolte bogate, ci şi plante bune pentru sănătate.
177698908.jpg

Fiecare cu proprietăţi deosebite, brusturele, hreanul şi brânduşa-de-toamnă te ajută să ţii piept problemelor de sănătate.

 

Brusturele

Se foloseşte rădăcina de brusture recoltată toamna. Iată cum:

● decoct din 3 linguri de rădăcină mărunţită (o laşi 15 minute într-un litru de apă clocotită), pe care îl consumi pe parcursul zilei.

● ceai dintr-o linguriţă de rădăcini puse la macerat într-o cană cu apă. După câteva ore, se strecoară şi se încălzeşte, apoi se bea. 

● pudră totală de brusture, înainte de cele trei mese principale.

 

Efecte: 

►elimină toxinele şi purifică sângele;

►bun adjuvant în diabet;

►stimulează funcţiile renale şi hepatice.

BULINĂ: Frunzele proaspete de brusture se aplică pe post de comprese în caz de entorse, luxaţii sau arsuri.

 

Hreanul

Folosită în arta culinară pentru aroma sa, rădăcina proaspătă de hrean are şi calităţi terapeutice. Foloseşte-o după cum urmează:

►tinctură – se rade rădăcina cât să umple trei sferturi dintr-o sticlă şi se adaugă alcool 80%. Se lasă la macerat o săptămână, apoi se strecoară.

►sirop – se prepară dintr-o rădăcină de hrean rasă şi câteva linguri de miere.

►cataplasmă – se obţine simplu: razi hreanul şi îl împachetezi în tifon.

 

Efecte:

►Ameliorează reumatismul prin aplicarea de cataplasme zilnic pe zona dureroasă;

►Stimulează digestia şi te scapă de balonare;

►Bun descongestionant în caz de astm, bronşită, pneumonie;

►Pentru o inimă puternică, poţi face o cură de hrean cu miere: 1 lingură dimineaţa pe stomacul gol sau câte o linguriţă înainte de mesele principale, timp de 1 lună.

 

Ştiai că…?

Hreanul este folosit din vechime ca afrodiziac.

 

Bine de stiut!

Mestecă rădăcină crudă de hrean zilnic pentru tratarea parodontozei!

 

Brânduşa-de-toamnă

Florile acestei plante apar în luna septembrie, iar bulbii se recoltează tot toamna. Capsulele se ţin la soare câteva zile, apoi se culeg seminţele, care se lasă la uscat. 

 

Folositoare, dar şi periculoasă

Brânduşa de toamnă este o plantă otrăvitoare, cu risc mai ales pentru copii; de aceea, se foloseşte la recomandarea medicului. Nu păstraţi frunzele şi tulpinile, chiar dacă sunt uscate! Voma, diareea sau arsurile bucale sunt semnele intoxicaţiei.

 

Principalele efecte ale brânduşei sunt cele antiinflamatoare şi analgezice. Are proprietăţi anticancerigene.

►În caz de gută, pneumonie, tumori maligne: se administrează intern, sub formă de infuzie. 

►Pentru răni diverse, psoriazis, reumatism sau artrită: se aplică extern cataplasme. 

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE