Home » Blog » Top 5 motive să incluzi peștele de Alaska în dieta pro-imunitară
Blog Supe și ciorbe

Top 5 motive să incluzi peștele de Alaska în dieta pro-imunitară

pestele de alaska

Fie că vorbim despre gripe și răceli, boli autoimune sau chiar alergii, sistemul imunitar se află în centrul explicațiilor. Ce mâncăm pentru a avea un sistem imunitar puternic, cum ne ajută consumul de pește sălbatic de Alaska în creșterea imunității și cum îl putem integra ușor într-o rețetă gustoasă de supă, gata în doar 35 de minute?

Rolul sistemului imunitar este să protejeze organismul de pericole ce ar putea avea efecte negative asupra stării de sănătate. Aceste pericole pe care le sesizează sistemul imunitar pot fi, atât virusuri și bacterii, cât și celule modificate de soare, de exemplu, sau de transformările canceroase. Atunci când sistemul imunitar percepe aceste pericole, infecțioase sau non-infecțioase, produce un răspuns specific. Dacă răspunsul imun este insuficient, atunci infecțiile se instalează. Pe de altă parte, dacă răspunsul imun este activat, din diverse motive, fără a exista un pericol real sau dacă se menține activat și după ce pericolul a trecut, atunci apare un set diferit de probleme de tipul alergiilor sau bolilor autoimune.

Care sunt principalele 5 motive pentru care peștele de Alaska este o alegere ideală în întărirea sistemului imunitar?

1. Vitamina D – excelentă susținere pentru imunitate

Peștele și fructele de mare sălbatice sunt o excelentă sursă naturală de Vitamina D, vitamină hormon pe care foarte rar o putem asimila din alimente. Datorită ciclului de viață natural, în apele pure și sălbatice, multe dintre speciile de fructe de mare de Alaska, dar și somonul de Alaska, oferă chiar necesarul zilnic de vitamina D, într-o singură porție.

Astfel, 85 g de somon Sockeye conțin 14,2 mcg de vitamina D, în timp ce somonul roz are 11 mcg pe aceeași cantitate, în contextul în care doza zilnică recomandată de vitamina D, pentru o persoană între 19 și 70 de ani, este de 15 mcg (chiar și pentru persoanele însărcinate sau care alăptează). Consumul acestui tip de carne devine cu atât mai important în perioadele pe care le petrecem mai mult în casă, când secreția de vitamina D cu ajutorul soarelui este practic imposibilă.

Vitamina D poate modula răspunsurile imune înnăscute și adaptative. Deficitul de vitamina D este asociat cu o autoimunitate crescută, precum și cu o susceptibilitate crescută la infecții. Un studiu realizat pe 19.000 de subiecți între 1988 și 1994 a arătat că persoanele cu niveluri mai scăzute de vitamina D (<30 ng / ml) aveau mai multe șanse să dezvolte infecții ale tractului respirator superior, spre deosebire de cele care aveau un nivel mediu de vitamina D. Chiar și în trecut, în lipsa studiilor, specialiștii foloseau expunerea la soare ca tratament în sanatoriile bolilor de plămâni.

2. Omega 3 – Reglează flora intestinală și sprijină imunitatea

Din ce în ce mai multe studii ne arată că imunitatea începe în intestin, aflându-se în strânsă legătură cu echilibrul florei intestinale. Datorită conținutului mare de Omega 3, consumul regulat de somon sălbatic de Alaska, și de pește de Alaska în general, ajută la creșterea diversității și abundenței bacteriilor bune de la nivelul florei intestinale. De asemenea, participă la diminuarea gradului de inflamație, mai ales în cazul persoanelor care suferă de Sindromul Intestinului Permeabil și Sindromul Intestinului Iritabil.

Un astfel de remediu natural vine și ca un ușor pansament gastric, mai ales că remediile clasice folosite în gripe și răceli – de la antiinflamatoare, la antiseptice și chiar antiobiotice (în caz de complicații) – pot provoca dezechilibre destul de neplăcute la nivelul mucoasei gastrice, mergând până la disbioză. Nu mai este o surpriză că procentele în ceea ce privește doza zilnică recomandată de Omega 3 avantajează extrem de mult consumul de somon sălbatic de Alaska. De exemplu, o porție de 200g de somon Sockeye oferă lejer necesarul zilnic de Omega 3 pentru un adult de peste 18 ani, femeie sau bărbat.

3. Seleniul – doza zilnică recomandată într-o masă gustoasă

Secretul unei bune sănătăți nu stă în obținerea unui sistem hiper-reactiv, dar nici în încurajarea unor demersuri care să îl slăbească. Echilibrul este din nou cheia. Iar seleniul este una dintre componentele care ajută la reglarea sistemului imunitar. Deficiențele de seleniu au fost găsite, în anumite studii, ca fiind cauza mutațiilor virale. Reglarea necesarului de seleniu s-a observat că îmbunătățește răspunsul imun în cazul infecțiilor de ordin respirator.

Seleniul are rol atât în prevenția, cât și în grăbirea vindecării în gripă și răceală. Deși este mai cunoscut publicului larg pentru păstrarea funcționării normale a glandei tiroide, seleniul are puternice recomandări în susținerea sistemului imunitar. Doza zilnică recomandată de seleniu este 55 mcg pentru adolescenţi şi adulţi, 60 mcg pentru femeile însărcinate şi 70 mcg în perioada de alăptare. Acestea fiind spuse, este bine de știut că somonul de tip Keta conține 40mcg pe 85g, iar somonul Sockeye și cel roz au 30 mcg, pe aceeași cantitate. Acest lucru ar însemna că o porție de mâncare pe bază de pește de Alaska acoperă cu ușurință acest necesar zilnic.

4. Peștele de Alaska pentru imunitate în sarcină

Dincolo de seleniu, omega 3 și vitamina D, peștele sălbatic de Alaska conține fier, potasiu și vitamina B12. Aceasta din urmă este necesară pentru buna funcționare a creierului, sistemului nervos și a celulelor albe de la nivel sângelui – esențiale pentru buna funcționare a sistemului imunitar. În plus, în cazul copiilor și al femeilor însărcinate, acizii grași din peștele de Alaska participă la dezvoltarea intelectuală și a sistemului nervos al fătului.

5. Puritate pentru sănătate

În ciuda credințelor generale, peștele sălbatic de Alaska, fiind congelat prin proceduri extrem de rapide și moderne, își menține calitatea superioară a gustului, dar și proprietățile nutritive.  De asemenea, se gătește foarte ușor de îndată ce i se îndepărtează, cu ajutorul jetului de apă rece, glazura de gheață (cu rol de protecție) cu care este acoperit.

Important: Principalele tipuri de pește sălbatic de Alaska disponibile pe piața din România sunt somonul Keta, Sockeye și somonul roz, dar și Alaska Pollock și codul negru. Fiind găsite în magazine, atât sub formă congelată, cât și afumată (în cazul somonului) aceste produse pot fi ușor depozitate și păstrate. Devin astfel o idee eficientă și sănătoasă pentru provizii pe termen lung. Pentru a fi siguri că mergeți pe alegerea pură și sănătoasă, tot ce trebuie să faceți este ca, independent de producător, să căutați pe eticheta produsului specificația FAO 67 (la zonă de captură) sau formularea somon de Alaska. De asemenea, Alaska fiind parte a SUA, proveniența produsului înscrisă pe etichetă poate fi atât Alaska, cât și SUA.

Supă de cod și somon afumat de Alaska

Porții: 4 persoane

Timp de pregătire: 10 minute

Timp gătire: 25 minute

Ingrediente:

  • 2 linguri unt
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 1 praz mare (doar partea albă și verde deschis), feliat subțire
  • 2 cartofi medii, tocați
  • 1 cutie supă de legume sau de pui
  • 1/2 cană apă
  • 300g file de cod negru de Alaska
  • 1 lingură mărar proaspăt, tocat
  • 1 lingură pătrunjel proaspăt, tocat
  • 150g somon afumat de Alaska, separat în bucăți
  • 2 linguri de amidon de porumb
  • 1 – 1/ 2 căni de lapte
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust

Preparare:

Topiți untul într-o cratiță mare, la foc mediu. Adăugați ceapa și prazul și fierbeți 2 – 3 minute, până se înmoaie, fără a se rumeni. Adăugați cartofii, supa de pui sau legume și apa. Se dă în clocot, apoi se reduce focul și se fierbe timp de aproximativ 10 minute, sau până când cartofii sunt fragezi. Clătiți codul congelat în apă rece pentru a îndepărta glazura de gheață. Opriți focul și adăugați ușor fructe de mare și verdețurile aromate. Dați focul la intensitate mică.

După ce a dat în clocot, acoperiți tigaia și gătiți 4-5 minute pentru codul congelat sau 2 minute pentru peștele proaspăt/dezghețat. Rupeți codul în bucăți mari; adăugați bucățile de somon afumat.

Amestecați amidonul de porumb cu 2-3 linguri de lapte. Adăugați amestecul în laptele rămas și turnați apoi în cratiță.  Se încălzește, amestecând ușor, până când supa se va îngroașa și până ce codul este fiert. Condimentează după gust, cu sare și piper.

Poftă bună!

 

Surse:

  1. https://www.alaskaseafood.org/health-nutrition/
  2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
  3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/
  4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/

Sursă foto: Alaska Seafood Marketing Institute

Facebook Comments

Adrian Serban

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.