- Preîncălziți cuptorul la 190 de grade. Ungeți cu unt fundul și interiorul unei forme de tort de 23 cm.
- Într-un bol mare bateți gălbenușurile, coniacul, coaja și zeama de portocală până obțineți o compoziie omogenă și cremoasă.
- Puneți într-un mixer zahărul, scorțișoara, cuișoarele, făina, praful de copt, crutoanele și 150 g nucă și amestecați până obțineți granule fine.
- Puneți amestecul într-un bol mare. Într-un alt bol bateți albușurile spumă.
- Amestecați compoziția de gălbenuș cu cea de crutoane, apoi adăugați cu grijă albușurile, folosind o lingură mare de metal. Amestecați până la omogenizare.
- Turnați compoziția de tort în tava pregătită și lăsați-o la cuptor 40 de minute.
- Pentru a verifica dacă tortul este gata, înțepați-l cu o scobitoare, iar dacă aceasta iese curată înseamnă că tortul este făcut. Dacă nu, mai lăsați-l câteva minute.
- Cât timp tortul este la cuptor, preparați siropul cu mirodenii.
- Puneți toate ingredientele într-o oală mică și amestecați-le la foc potrivit până când se dizolvă zahărul.
- După ce dă în clocot și lăsați pe foc pentru încă 5 minute.
- Lăsați siropul să se răcească, apoi strecurați-l printr-o sită direct într-un borcan.
- Când tortul este gata, scoateți-l din cuptor și înțepați-l pe toată suprafața cu un bețișor.
- Presărați deasupra restul de miez de nucă, apoi însiropați-l cu o lingură cât timp tortul este fierbinte.
- Lăsați-l să se răcească înainte de a fi tăiat.
Credit Foto: 123RF
Poza principala
- unt topi, pentru uns
- 5 ouă mari, separate gălbenușurile de albușuri
- 2 linguri de coniac
- coaja rasă de la 1 portocală
- 90 g zahăr tos
- 1/2 linguriță scorțișoară mpcinată
- 1/4 linguriță cuișoare măcinate
- 20 g făină cernută
- 2 lingurițe praf de copt
- 35 g crutoane vechi de 1 zi
- 175 g miez de nucă
Pentru siropul cu mirodenii:
- 125 g zahăr tos
- 150 ml apă
- 3 cuișoare
- 1 baton scorțișoară
- zeama și coaja de la 1 lămâie
Ai de sărbătorit ziua cuiva drag? Surprinde-l cu un tort crocant cu multă nucă. Te învață Gordon Ramsey cum sa nu greșești.
Numar de portii
4
Facebook Comments
Adaugă comentariu