Deserturi & băuturi

Tort de ciocolată spectaculos, cu fundițe

Tort de ciocolata

Cu un tort de ciocolată nu vei da greș niciodată, fie că îl prepari pentru o aniversare, Revelion sau, de ce nu, pentru un simplu răsfăț de weekend.

Această rețetă spectaculoasă este și mult mai ușoară decât pare!

Număr de porții: 12-16

Calorii/porție: 538

Ingrediente

Pentru blat

  • 175 g faină
  • 100 g cacao
  • un praf de bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 350 g zahăr
  • 3 ouă mari
  • 175 ml ulei
  • 175 ml lapte

Pentru ganache

  • 450 ml frișcă lichidă
  • 300 g ciocolată neagră, ruptă în bucățele
  • câteva picături de extract de vanilie

Pentru decor

  • 400 g ciocolată neagră
  • 100 g fulgi de ciocolată

Mod de preparare

Blatul

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade.

Puneți făina, cacaua, bicarbonatul și sarea într-un castron. Amestecați zahărul înauntru.

Bateți ouăle cu uleiul și laptele, apoi adăugați-le peste ingredientele uscate și amestecați bine.

Tort de ciocolataPuneți compoziția în tava de copt tapetată cu hârtie de copt. Dați la cuptor 1:15-1:30 sau până când blatul devine ferm.

Tort de ciocolata

Scoateți blatul din cuptor și întoarceți-l pe un fund de lemn sau un platou de sârmă. Îndepărtați tava, însă lăsați hârtia de copt lipită de blat. Lăsați să se răcească.

tort

Ganache

Aduceți frișca la fierbere. Puneți bucățile de ciocolată într-un castron și turnați frișca fierbinte, apoi adăugați esență de vanilie. Amestecați până se topește ciocolata. Puteți folosi un blender sau mixer pentru a amesteca mai bine.

crema tort

Lăsați compoziția să se răcească, apoi dați la frigider și lăsați-o până când începe să se întărească.

Decorul

Topiți tabletele de ciocolată la microunde sau la Bain-Marie.

Citește și: Cum topim ciocolata pentru prăjituri?

Turnați două treimi din ciocolata topită pe masa sau pe blatul de lucru și întindeți-o cu un cuțit lat.

crema

Folosiți un spaclu pentru a amesteca ciocolata pe blat, aducând-o în centru, apoi spre margini, de mai multe ori. Continuați procedura până când ciocolata începe să se întărească.

crema

Luați ciocolata de pe blatul tortului și adăugați-o peste ciocolata topită rămasă.

Pentru a face fundițele, turnați o parte din ciocolată pe masă și întindeți-o cu un cutit lat, în formă de triunghi. Când începe să se întărească, folosiți spaclul pentru a împinge ciocolata în direcția opusă, ca niște falduri. Dacă faldurile sunt prea legate, puteți să le mai așezați până se întăreste de tot ciocolata. Repetați procedura până când ați folosit toată ciocolata.

fundite tortAsamblare

Îndepărtați hârtia de copt și tăiați blatul răcit în 3.

blat de tort

Amestecați crema ținută la frigider până devine ușoară și pufoasă. Împartiți-o între blaturi.

Tapetați tortul cu cremă pe toate părțile, folosind un cuțit lat.

crema pe tort

Presărați fulgii de ciocolată pe marginile tortului.

decor tort

Începeți să plasați fundițele pe partea superioară a tortului, de la margine înspre interior, până când acoperiți complet tortul.

fundite tort

fundite

 

 

 

 

 

Sursă foto: eCuisine

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Comentarii

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • eu am pregatit acest tort in week-end, dar din pacate am avut ceva probleme. in primul rand blatul nu a fost suficient incat sa-l tai in trei (doar in doua) si mi-a crescut la mijloc, fiind nevoita sa elimin aceea burta fara sa o mai pot folosi la tort. nici funditele nu mi-au iesit, dar aici trebuie sa recunosc ca trebuie sa mai exersez. probabil am pus stratul de cioco prea subtire sau ciocolata nu a fost cea potrivita.
    dar cu o mica-mare improvizatie am reusit sa fac un tort delicios.
  • Ne bucuram ca esti totusi incantata. Blatul e foarte tricky si de multe ori cuptorul e cel care il face sa nu iasa cum ar trebui. La fundite, important este sa gasesti punctul acela cand compozitia de ciocolata nu este nici moale, nici tare, apoi o sa iti iasa cu siguranta:) Ne incanta ca gatesti cu placere si vezi partea plina a paharului:)
  • hello, vineri este ziua mea. as dori sa incerc sa fac acest tort si am o intrebare se poate folosi ciocolata poiana simpla si frisca sa fie vegetala?
  • In principiu, da. Dar mai bine iei ciocolata neagra, gustul de ciocolata din tort va fi mai pregnant. Plus ca este mai sanatoasa:) Iar frisca vegetala, vezi sa fie calitativa pentru a fi sigura ca nu iti strica crema:)
  • buna, in curand este ziua mea si am de gand sa ii dau pe spate pe toti cu acest tort :) am o intrebare.. cam ce grosime trebuie ciocolata pentru fundite?

  • As avea trei intrebari. In primul rand, ce dimensiune are tava pentru blat? Ma gandesc ca poate din cauza asta Dianei i-a iesit prea mic si nu a putut sa-l taie decat in doua… Apoi, burta aceea de regula se face cand temperatura este prea mare. La ce temperatura se coace cel mai bine? Si ultima intrebare: din poze stratul de ciocolata pare de 3-4 mm la fundite. Asa este sau trebuie un pic mai grosut? Oricum, arata senzational! :)

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE