Cu un tort de ciocolată nu vei da greș niciodată, fie că îl prepari pentru o aniversare, Revelion sau, de ce nu, pentru un simplu răsfăț de weekend.
Această rețetă spectaculoasă este și mult mai ușoară decât pare!
Număr de porții: 12-16
Calorii/porție: 538
Ingrediente
Pentru blat
- 175 g faină
- 100 g cacao
- un praf de bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 350 g zahăr
- 3 ouă mari
- 175 ml ulei
- 175 ml lapte
Pentru ganache
- 450 ml frișcă lichidă
- 300 g ciocolată neagră, ruptă în bucățele
- câteva picături de extract de vanilie
Pentru decor
- 400 g ciocolată neagră
- 100 g fulgi de ciocolată
Mod de preparare
Blatul
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade.
Puneți făina, cacaua, bicarbonatul și sarea într-un castron. Amestecați zahărul înauntru.
Bateți ouăle cu uleiul și laptele, apoi adăugați-le peste ingredientele uscate și amestecați bine.
Puneți compoziția în tava de copt tapetată cu hârtie de copt. Dați la cuptor 1:15-1:30 sau până când blatul devine ferm.
Scoateți blatul din cuptor și întoarceți-l pe un fund de lemn sau un platou de sârmă. Îndepărtați tava, însă lăsați hârtia de copt lipită de blat. Lăsați să se răcească.
Ganache
Aduceți frișca la fierbere. Puneți bucățile de ciocolată într-un castron și turnați frișca fierbinte, apoi adăugați esență de vanilie. Amestecați până se topește ciocolata. Puteți folosi un blender sau mixer pentru a amesteca mai bine.
Lăsați compoziția să se răcească, apoi dați la frigider și lăsați-o până când începe să se întărească.
Decorul
Topiți tabletele de ciocolată la microunde sau la Bain-Marie.
Citește și: Cum topim ciocolata pentru prăjituri?
Turnați două treimi din ciocolata topită pe masa sau pe blatul de lucru și întindeți-o cu un cuțit lat.
Folosiți un spaclu pentru a amesteca ciocolata pe blat, aducând-o în centru, apoi spre margini, de mai multe ori. Continuați procedura până când ciocolata începe să se întărească.
Luați ciocolata de pe blatul tortului și adăugați-o peste ciocolata topită rămasă.
Pentru a face fundițele, turnați o parte din ciocolată pe masă și întindeți-o cu un cutit lat, în formă de triunghi. Când începe să se întărească, folosiți spaclul pentru a împinge ciocolata în direcția opusă, ca niște falduri. Dacă faldurile sunt prea legate, puteți să le mai așezați până se întăreste de tot ciocolata. Repetați procedura până când ați folosit toată ciocolata.
Asamblare
Îndepărtați hârtia de copt și tăiați blatul răcit în 3.
Amestecați crema ținută la frigider până devine ușoară și pufoasă. Împartiți-o între blaturi.
Tapetați tortul cu cremă pe toate părțile, folosind un cuțit lat.
Presărați fulgii de ciocolată pe marginile tortului.
Începeți să plasați fundițele pe partea superioară a tortului, de la margine înspre interior, până când acoperiți complet tortul.
Sursă foto: eCuisine
dar cu o mica-mare improvizatie am reusit sa fac un tort delicios.