Deserturi & băuturi

Tort Vioara

Text
Tort Vioara
Sursa
Burda România
Foto
Burda România, Mihai Nicolae
tort_vioara_img_5572.jpg

Ingrediente – 1 blat

6 ouă
5 linguri apă fiartă
5 linguri ulei
10 linguri zahăr
10 linguri făină
1 plic praf de copt
1 plic zahăr vanilat
1 praf de sare
2-3 linguri cacao

Ingrediente – crema de ciocolată

200 g ciocolată cu lapte
400 ml frișcă lichidă
1 plic de gelatină
1 plic budincă de cacao
2 linguri zahăr
300 ml lapte

Ingrediente – crema roz

200 g ciocolată albă
400 ml frișcă lichidă
1 budincă vanilie
2 linguri zahăr
300 ml lapte
1 plic de gelatină
vișine din compot

Ingrediente – siropul pentru blat

400 ml apă
5 linguri zahăr
1 sticluță esență de migdale

Ingrediente – pasta de zahăr

1 lingură gelatină
6 linguri apă
1 lingură margarină
2 linguri miere sau energizant
zahăr pudră (cât intră)
300 g frișcă și 2 linguri
ness sau cacao pudră (pentru decor)

Mod de preparare

Prima dată, scoți sâmburii din vișine, pui vișinele într-o strecurătoare și le lași la strecurat până pregătești cele 2 blaturi (ca să îți iasă două, dublezi cantitățile ingredientelor). Separi gălbenușurile de albușuri. Bați albușurile cu un vârf de sare. Într-un alt vas, bați gălbenușurile cu cele 10 linguri de zahăr (puse pe rând) până când compoziția devine cremoasă. Pui cele 5 linguri de apă fiartă, apoi cele 5 linguri de ulei și bați cu mixerul în continuare. Pui zahărul vanilat, apoi adaugi pe rând cele 10 linguri de făină și plicul cu praf de copt, cele 2 linguri de cacao și amesteci. Albușurile bătute spumă le răstorni încet peste compoziția gălbenușurilor și amesteci ușor cu o lingură de lemn. Compoziția rezultată o torni într-o tavă unsă cu margarină și tapetată cu puțină făină sau tapetată cu hârtie pentru copt. Dai tava pentru circa 30 de minute la cuptorul preîncălzit, la foc mediu. Procedezi la fel și cu cel de-al doilea blat.

Mod de preparare – crema de ciocolată

Încălzești la bain-marie 400 ml de frișcă lichidă și topești în ea ciocolata. Dizolvi gelatina în 3-4 linguri de apă, iar după ce compoziția de frișcă s-a răcorit puțin, adaugi gelatina și amesteci bine pentru a se dizolva gelatina. Apoi pregătești budinca de ciocolată cu 300 ml de lapte și cu cele 2 linguri de zahăr. Lași la răcorit puțin și o încorporezi în crema de ciocolată.

Mod de preparare – crema roz

Procedezi la fel ca și la crema de ciocolată, doar că adaugi vișinele tocate în budinca de vanilie, amestecată cu frișca în care ai topit ciocolata albă.

Mod de preparare – siropul pentru blat

Încălzești 400 ml de apă în care pui cele 5 linguri de zahăr, sticluța de sirop de migdale și lași pe foc până se topește zahărul, apoi lași la răcit.

 

Asamblezi așa

În primul rând, faci un tipar din hârtie, adică prima dată faci baza viorii, iar apoi mânerul acesteia. Iei un blat de tort, pui pe el tiparul cu baza viorii și decupezi cu un cuțit bine ascuțit. Apoi tai blatul în două, îl însiropezi bine și pui prima dată crema de ciocolată, apoi crema roz. Acoperi cu cealaltă bucată de blat și însiropezi bine din nou. Iei celălalt blat și decupezi mânerul viorii. Apoi, tai blatul în două, pui o jumătate din blat la un capăt al viorii, îl umpli la fel cu cremele pregătite, apoi acoperi cu cealaltă jumătate de blat și însiropezi bine (poți lăsa și fără să însiropezi). După aceea acoperi tot tortul cu unt pentru a se mula foarte bine pasta de zahăr, dar merge pusă pasta și direct pe blat.
Pregătești pasta de zahăr așa: Amesteci gelatina cu apa, le pui pe baie de abur și, când sunt calde, pui margarina și mierea și le amesteci până se dizolvă. Pui într-un castron circa 400 g de zahăr pudră, adaugi lichidul format, amesteci și mai adaugi zahăr pudră, cât este nevoie, pentru a se forma o pastă care să nu se mai lipească de masă și să devină ca un aluat. Modelezi pasta de zahăr după bunul plac și o colorezi cu un amestec făcut din 300 g frișcă și 2 linguri de ness sau cacao.

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE