
Sparanghelul este o legumă versatilă, ce poate fi folosită ca și garnitură la fripturi, dar care este delicioasă și în supe creme și chiar direct pe grătar. Sezonul sparanghelului este foarte scurt, începând în mai și terminându-se la finalul lunii iunie. Sparanghelul este o legumă foarte perisabilă și îți recomandăm să cumperi din cel proaspăt cules.
Pentru a identifica sparanghelul proaspăt, iată câteva indicii: tulpina fermă, vârfurile strâns închise; vârful trebuie să fie verde aprins și să nu aibă pete de galben sau maroniu. Dacă sparanghelul se gasește în mănuchi mai mare, aveți grijă ca toate firele să fie egal de groase, pentru a avea același timp de fierbere. Se poate păstra și la frigider, învelit într-un prosop de bucătărie, curat și subțire, dar după maxim 4 zile păstrat în acest fel trebuie neapărat consumat.
Sparanghelul conține o multitudine de vitamine, minerale si substanțe benefice pentru organism. El are efect diuretic și este un ingredient potrivit atât pentru curele de slăbire (conținut ridicat de fibre și calorii puține). Sparanghelul este bogat în antioxidanti și astfel previne apariția cataractei și îmbătrânirea timpurie.
Glutationul este un substanță alcatuită din 3 aminoacizi esențiali fiind un puternic agent antioxidant în organism, luptând împotriva radicalilor liberi. Sparanghelul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, ce îi conferă rolul de luptător împotriva cancerului, iar depozitele de vitamina B complex sunt benefice pentru sănătatea sistemului cardiovascular.
Sparanghelul conține la o porție de 100 g, 263 mcg de folați esențiali pentru diviziunea celulară normală, iar acidul folic, cel care permite transcrierea corectă a ADN-ului și transformarea serotoninei în adrenalină și a noradrenalinei în adrenalină se găsește în sparanghel în cantități generoase (22% din doza zilnică recomandată per 100 grame sparanghel).
Vitamina C, zincul, manganul și seleniul conținute în sparanghel luptă împotriva radicalilor liberi împreuna cu glutationul, iar complexul de vitamine B echilibrează nivelurile de zahăr din sânge, prin metabolizarea completă și corectă a zaharurilor și a amidonului.
Deși sparanghelul este o legumă practic lipsită de grăsimi, are în componența sa cantități crescute de acizi grași Omega 3. Inulina, un carbohidrat special și benefic pentru flora bacteriană din sistemul nostru digestiv, se regăsește de asemenea în sparanghel.
Iată și două rețete delicioase cu sparanghel, idei pentru a-l include in dieta voastră!
Supă cremă de sparanghel
Se prepară dintr-un morcov, doi cartofi, o ceapă, o tulpină de țelină, două fire de usturoi verde, ulei de măsline, sare, un amestec de condimente care conține: oregano, rozmarin, busuioc și fenicul. Pentru a prepara supa mai aveți nevoie de 200 grame brânză mascarpone și 100 grame parmezan. Legumele se pun la fiert, iar usturoiul se călește în uleiul de măsline, iar când acesta este gata, se adaugă peste piureul de legume. Jumătate din cantitatea de sparanghel se mixează împreuna cu legumele, iar jumatate se adaugă taiat în bucăți mai mari. Cele 200 grame de mascarpone se încorporează în piureul de legume diluat cu zeama lor, iar mai apoi se prepară crutoane din parmezan care se adaugă deasupra. Pentru a le prepara, radeți parmezan pe o hartie de copt intr-o tavă, introducem pentru 10 minute la 180 grade, scoatem să se racească apoi rupem bucațele din parmezan și presărăm peste supa cremă.
Sandvișuri cu sparanghel
Pentru a prepara aceasta rețetă aveți nevoie de 24 fire de sparanghel, 4 felii de șuncă, 50 g unt moale, suc de lămâie și 12 baghete mici.
Sparanghelul se fierbe 1-2 minute în apă clocotită cu sare, și apoi se scoate la scurs pe un șervet curat. Câte două fire de sparanghel se grupează într-o felie de șuncă și se poziționează într-un buzunar realizat în fiecare baghetă. Untul se pasează cu piper negru și cu sucul de la lămâie. Bagheta se unge cu acest unt înainte de a aseza sparanghelul în șuncă.
Adaugă comentariu