Home » Blog » Tot ce trebuie sa stii despre zahar
Blog

Tot ce trebuie sa stii despre zahar

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
Jultud – Fotolia.com
Dulce, dar si daunator, afla care sunt implicatiile consumului excesiv de zahar.
zahar.jpg

Zahărul este un aliment folosit pentru a îndulci mâncărurile și băuturile, cu conținut mare de zaharoză, de la care și preia gustul dulce pronunțat. Zahărul se digeră foarte repede și constituie o sursă perfectă de glucoză, un zaharid esențial ce este folosit de către celulele corpului uman pentru a produce energie.

Zahărul există sub foua forme: brut, nerafinat, ce mai păstrează și alte substanțe din planta din care a fost extras, și rafinat, ce conține doar zaharoză, restul componentelor fiind eliminate prin procese industriale. Sub denumirea de zahăr brun, pe piață se comercializează mai multe produse cum ar fi : zahăr brut nerafinat sau zahăr alb rafinat și colorat după ce are loc procesul de rafinare, cu ajutorul melasei sau a caramelului.

Zahărul este alcătuit 99,99% din carbohidrați și se obține din sfeclă de zahăr (în zonele cu climatul temperat) sau din trestia de zahăr (Brazilia, China și India), iar la nivel european, cele mai importante țări producătoare sunt Franța, Polonia și Germania.

Vitaminele, mineralele și enzimele sunt prezente în cantități mult prea mici în zahăr, pentru a vorbi de beneficii și de aspecte pozitive ale consumului de zahăr. Chiar și dacă ne referim la miere, trebuie să ținem cont că și aceasta este până la urmă un amestec de fructoză și sucroză, și mai bine ne îndreptăm către alte produse sănătoase ale stupului: propolis, polen, lăptișor de matcă, apilarnil.

Acum ceva vreme se evita consumul de glucoză deoarece secreția insulinei este strâns legată de nivelurile acesteia în sânge, iar  încrederea oamenilor în produsele cu o proporție mai mare de fructoză (fructoză, sirop de porumb, miere, sirop de agave) a crescut, dar pe măsură ce sunt realizate studii ce demonstrează că și fructoza este la fel de dăunătoare organismului precum glucoza, zahărul este evitat în dietă de tot mai multe persoane.

Zahărul și rudele sale au o densitate nutritivă foarte scăzută, deoarece sunt alimente foarte dens caloric, dar cu proporții mici ale micronutrientilor.
Glucoza este o substanță foarte necesară pentru metabolism, dar cantitățile pe care noi le consumăm în dieta modernă sunt foarte mari comparativ cu necesarul organismului nostru. Nivelurile crescute de glucoză din sânge influențează negativ secreția hormonului de creștere și stimulează secreția hormonilor de stres. Atunci când îi oferim un exces de glucoză, corpul o metabolizează, dar cu un preț plătit: celulele devin rezistente la insulină, iar pe termen lung apare un sindrom degenerativ, ce influențează sistemul cardiovascular, metabolismul, sistemul articular, imunitar și psihicul uman. Există un lanț simplu al dependenței de zahăr, care arată astfel : dulciuri-hiperglicemie-insulină-hipoglicemie-poftă de dulce, lanț ce se perpetuează și are doar efecte negative asupra organismului. Atunci când consumăm fructoză în exces, care se găsește în mod natural doar în fructe, în cantități mici și doar în anumite sezoane, ea este direcționată spre a se transforma în depozite de grăsime.

Pentru a reduce consumul de zahăr, mulți se îndreaptă către îndulcitorii artificiali ( zaharină, sucraloza, acesulfam-k, aspartam), substanțe care în ultimul timp, prin studiile realizate s-a demonstrat că au efecte cancerigene și că sunt substanțe neurotoxice.

O alternativă sănătoasă la zahăr o reprezintă îndulcitorii naturali cu conținut energetic redus, cum ar fi substanțele gen sorbitol, lactitol, maltitol (polioli). O altă variantă ar fi xilitolul, ce deja se găsește într-o gamă largă de produse, începând cu guma de mestecat și terminând cu picăturile nazale. Eritritolul este în prezent cel mai sănătos îndulcitor, non-caloric și cu gust apropiat de cel al zahărului. Un nou îndulcitor natural, foarte cunoscut deja de toată lumea, este extractul de Stevia Rebaudiana, o plantă cu frunzele dulci.

Gustul dulce este unul din cele mai plăcute pentru om, deoarece este asociat cu  laptele matern primit în copilărie, iar acesta este bogat în zaharuri, pentru a asigura copilului necesarul de energie. Pofta pentru gustul dulce poate fi educată, iar pragul de sensibilitate pentru zahăr poate fi scăzut, astfel încât că după o perioadă în care nu consumați zahăr, un ardei sau chiar un morcov vi se pot părea dulci. Cel mai bine este să consumăm alimentele ce oferă gustul dulce în mod natural, primind la pachet și beneficiile acestor alimente.

Atenție! Copiilor le este strict interzis zahărul până la 1 an, apoi părinții trebuie să ofere copilului cât mai rar acest aliment, din cauza lipsei de nutrienți.

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.