Blog

Totul despre condimente si plante aromatice (prima parte)

Sursa
Femeia de azi
Foto
© Team 5 – Fotolia.com
Fără condimente si plante aromatice, mâncărurile ar fi fade, bogăția de arome și gusturi se datorează micilor „miroase“.
fotolia_50524029_subscription_xl.jpg_c_team_5_-_fotolia.com_.jpg

Condimentele mai puțin cunoscute își dezvăluie acum secretele… 

 

 

Tarhonul

Se folosește – Proaspăt, uscat sau murat în oțet și sare.

Bun în – Ciorbe, mai ales în cea de fasole, tocănițe, preparate din carne albă, spanac și salate din legume proaspete. În preparatele din carne, tarhonul reduce din toxicitatea cărnii și le face mai ușor de digerat.

Secret – Se adaugă când mâncare este gata pentru a nu-și pierde aroma, dar nici nu trebuie să exagerezi cu acest condiment pentru că mâncare va fii mult prea parfumată! 

Leacurile bunicii – Infuzia din flori și frunze stimulează funcțiile rinichilor, reglează digestia și stimulează apetitul. Frunzele proaspete puse în mâncare, după ce a fost gătită, reduc colesterolul, curăță vasele de sânge și au efect antireumatic. Mestecate proaspete, frunzele de tarhon ajută la întărirea danturii și la înlăturarea durerilor de dinți. 

 

Oregano

Se folosește – Proaspăt, uscat

Bun în – Spaghete, pizza, dar și în preparatele din pui, pește, vită sau în salate cu brânză, ori mâncare de dovlecei. Este un bun afrodiziac.

Secret – Se folosește în cantități mici, datorită puterii mari de aromatizare pe care o are, chiar și uscat.

Leacurile bunicii – Un decoct de oregano te scapă de balonări, diaree, dureri de stomac, durerile menstruale, calmează tusea, iar frunzele proaspete au proprietăți dezinfectante.

 

Pollo en mole (Pui în sos mole)

 

Capere

Se folosește – Muguri proaspeți, în ulei, murați în saramură sau vinegretă

În bucătărie – Sosuri, sos tartar, mâncare de vițel, sosul pentru paste, tocăniță de pui, sosul pentru pește, salate.

Secret – Mugurii de dimensiuni mai mici sunt mai buni, gustul lor este mai intens. Se adaugă câteva capere după ce focul s-a stins.

Leacurile bunicii – Câțiva muguri de capere mestecați stimulează pofta de mâncare, energizează digestia, calmează tusea și ajută în infecțiile oculare sau afecțiuni ale splinei. 

 

Busuioc

Se folosește – Frunze proaspete, uscate sau congelat.

În bucătărie – Sosuri pentru pui, porc sau salte de crudități, fasole verde, spaghete, pizza.

Secret – Busuiocul proaspăt are o aromă mai puternică decât cel uscat. Se presară în mâncare, înainte de servire.

Leacurile bunicii – Infuzia de busuioc (o linguriță la o cană cu apă) ajută la eliminarea mucusului în răceli, calmează durerile de stomac, facilitează digestia, alungă balonarea și stimulează lactația, dar este și un bun antidepresiv.

 

Dovlecei marinați

 

Anason

Se folosește – Semințe uscate întregi sau măcinate.

În bucătărie – Prăjiturele, mâncăruri dulci, salate de fructe, compoturi, lapte cu griș, gem de prune, lichioruri, tocane ardelenești, cârnați, salată de sfeclă. 

Secret – Are o aromă puternică, se folosește în cantitate mică și de preferabil necombinat cu alte condimente. Se cumpără semințe și se macină înainte de folosire.

Leacurile bunicii – Mestecate după mase copioase, semințele de anason stimulează digestia și împrospătează respirația. Infuzia de anason (jumătate de linguriță cu semințe la o cană cu apă) ajută în cazuri de balonare, tuse și bronșită. Semințele de anason, puse sub pernă alungă coșmarurile.

 

Chimen

Se folosește – Semințele uscate

În bucătărie – Tocănițe de miel, porc, gâscă, cartofi copți, friptură de porc, chifteluțe de vegetale, supă de chimen cu crutoane, cremă de brânză, salate de crudități, sosuri, sărățele, covrigei, pâine.

Secret – În mâncare se poate folosi doar alături de usturoi!

Leacurile bunicii – Infuzia de chimen (2 lingurițe de chimen la o ceașcă de apă fiartă) stimulează digestia, lactația și te scapă de balonări.

 

Cimbru

Se folosește – Frunze proaspete, uscate sau congelate.

În bucătărie – Mâncare cu carne grasă, afumături, vânat, pește, supe de fasole sau cartofi, fripturi de porc, de vită, varză, sarmale, salate, mâncăruri de legume.

Secret – Cimbrul își degajă aroma în timpul gătitului. Crăcuțele de cimbru se pun în mâncare întregi și scot înainte de servire.

Leacurile bunicii – Infuzia de cimbru (o linguriță de plantă la o cană cu apă) stimulează digestia, calmează tusea, eliberează căile respiratorii de mucus și vindecă rănile faringelui și laringelui. Pus în mâncare reduce balonarea. 

 

Coriandru

Se folosește – Semințele uscate, întregi sau măcinate și frunzele proaspete.

În bucătărie – mâncare de varză, tocănițe de ciuperci și pui, friptură de porc, cartofi la cuptor, sos pentru somon, gemul de prune, murături.

Secret – Aroma e mai bogată dacă semințele sunt măcinate în piuliță sau prăjite într-o tigaie, fără grăsime.

Leacurile bunicii – Ceaiul de coriandru (o linguriță cu semințe măcinate la o cană cu apă) calmează tulburările stomacului, calmează sistemul nervos și aduce somnul.

 

 

Supa de conopida si chimen cu ulei de in si coriandru

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE