Blog

Cum să treci ușor și sănătos de la post la mâncăruri cu carne

Mai ales după un post îndelungat, cumpătarea la mesele sărbătorești previne crizele biliare sau hepatice.
Pentru a întâmpina cum se cuvine marea Sărbătoare Creștină a Învierii Domnului, ne vom grăbi să punem pe masă cât mai multe și mai variante bucate pe care le vom gusta pe rând, din fiecare câte puțin sau poate chiar mai mult!

Mielul și ouăle sunt aproape nelipsite de pe masa de Paște, alimente ce ne furnizează o serie de nutrienți necesari bunei funcționări a organismului, însă trebuie asociate cu multe salate din legume de sezon, preparate în abur sau, cel mai indicat, crude. Apa plată și fructele trebuie consumate între mesele bazate pe carne și ouă pentru a preveni constipația și pentru a ușura digestia și absorbția substanțelor nutritive.

Mielul bun, doar puțin!

La proțap sau la cuptor, în borș sau drob, carnea de miel este o prezență delicioasă a zilelor de Paște. Din fericire, și nutriționiștii o recomandă, datorită cantității mari de proteine, vitamine și microelemente. Dar tot ei ne avertizează că 100 g este cantitatea zilnică suficientă unui adult!

Ouă cu măsură

Ouăle sunt adevărate complexe energetice naturale care trebuie consumate totuși cu măsură. Pentru binele ficatului nostru, bine să nu depășim 3 ouă pe zi,!

Un ou 75 kcal

Proteine6,25 g

Lipide5,01 g

Dar pentru ca masa de Paști să nu însemne altă privațiune alimentară, îți propunem să mănânci doar cât să te saturi, nu mai mult și să pui la punct și o strategie care să te pună la adăpost de crizele provocate de trecerea de la post la o dietă îmbelșugată!

Cu o zi înainte

Bea ceai de anghinare, cam 3 căni, toată ziua, pentru a stimula funcțiile hepatice. De asemenea ceaiurile de cicoare și rozmarin sunt recomandate pentru a crește secreția de bilă și a favoriza digestia în zilele ce urmează.

Prima și a doua zi de Paște

Înainte de masa sărbătorească ia un remediu homeopatic (se găsesc tot felul de sortimente în farmacii) care te va scăpa de starea de somnolență de după masă, de senzația de piatră în stomac, grețuri sau arsuri.

Poți lua și un stimulent al secreției biliare – recomandat de farmacist – ce va ușura digestia.

Excelentă este și tinctura de păpădie, dizolvată într-un pahar cu apă – de 3 ori pe zi – în timpul meselor principale. Atenție, nu trebuie depășită doza recomandată în prospect!

E bine ca la fiecare masă copioasă să existe și o salată de păpădie sau care să conțină frunze proaspete de păpădie, acestea stimulează secreția biliară și calmează ficatul.

Cea mai sănătoasă garnitură pentru friptura de miel este spanacul aromat cu tarhon. Această garnitură conține multe fibre și ajută bolul alimentar să poposească cât mai puțin în intestine!

A treia zi

Dimineața, imediat ce te-ai trezit, bea un pahar de apă cu o linguriță cu bicarbonat. Are o acțiune directă asupra ficatului și secreției biliare. În plus, bicarbonatul previne aciditatea stomacală și regurgitarea.

Pe parcursul zilei, bea 1-2 pahare cu apă cu bicarbonat, chiar și apă îmbogățită cu magneziu, acesta fiind un bun activator al tranzitului intestinal, care previne și și balonarea.

Consumă suficiente lichide – apă sau ceai neîndulcit din plante – care vor ajuta digestia și vor preveni deshidratarea organismului, mai ales în cazul consumului de alcool (nu contează cantitatea). Nutiriționiștii recomandă pentru fiecare pahar de alcool slab – vin sau bere – un pahar cu apă!

După sărbători, o zi de dezintoxicare, cu supă de legume, e bine venită. Alături de această supă consumă un iaurt și fructe proaspete și vei obține un meniu perfect echilibrat. Supa o poți prepara din verdețuri, la care poți adăuga cartofi, mazăre, fasole verde și crutoane din pâine completă. Această zi este un adevărat repaos pentru organism, bogat în minerale și fibre. 

Înțelepciune chineză 

În concepția tradițională extrem orientală, alimentele stimulează activitatea diferitelor organe, însă trebuie să fie consumate în cantități normale, nici prea mici, nici prea mari. Dezechilibrarea activității organelor poate fi cauzată fie de lipsa stimulării, fie prin suprasolicitarea lor. Dezechilibrul energetic duce la apariția crizei! Vezicii biliare și ficatului, organele cele mai solicitate în această perioadă, le corespund alimente ca – roșii, grâu (pâine), oțet, lămâi, portocale, mure, iaurt, carne de pasăre. Pentru splină și pancreas, și ele solicitate de alimentele grele, ideale sunt andivele, grapefruitul și carnea de miel.

Sfat: ferește-te de excesul de sare, ca poate duce la accidente vasculare, mai ales combinat cu alcool! 

Sursă foto: Thinkstock

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE