
Granita este un desert italian, de origine siciliană, foarte simplu de preparat din apă, zahăr şi fructe.
N-ai nevoie de blender, robot de bucătărie sau vreun aparat de făcut îngheţată, doar de fructe proaspete şi un congelator!
Este un desert rece, foarte asemănător cu sorbetul, doar că se prepară manual şi are o textură mai aspră, mai „solzoasă”.
E ca şi cum ai mânca zăpadă… cu gust de fructe! E crocantă la început, apoi se topeşte în gură, lăsând o aromă delicioasă de fructe.
Trucuri pentru gătit sorbet, desertul verii cu zero grăsimi
Cele mai populare sortimente de granita sunt de lămâie, cafea sau ceai, dar poţi să prepari acest desert din orice fructe ai la îndemână, atâta vreme cât sunt proaspete.
Şi când spunem „desert”, nu trebuie să te gândeşti la calorii – granita are doar 202 calorii/ cupă şi zero grăsimi. Este, deci, un dulce care nu îngraşă!
Iată cât de simplu se prepară:
Ingredientele exacte diferă în funcţie de cât de coapte, dulci sau acrişoare sunt fructele din care faci granita, dar formula de bază (pentru 2 cupe/ pahare) este: 1 cană de apă (aprox. 250 ml), 1/3 până la 1/2 cană de zahăr şi 1/2 cană cu aroma aleasă (fructe, piure de fructe, cafea, lichior etc.).
Pune toate ingredientele într-un vas, la foc mediu. Amestecă din când în când, până ce fructele se transformă în terci şi zahărul e dizolvat (cam după 15-20 de minute).
Ca variantă alternativă, poţi mărunţi fructele într-un robot de bucătărie până obţii un piure, pe care îl amesteci cu siropul preparat ulterior din apă şi zahăr. Orice modalitate ai alege, vei obţine un lichid grosuţ, cu o consistenţă undeva între suc şi nectar.
Ingheţata de casă, un deliciu răcoros
Ia amestecul de pe foc şi lasă-l să se răcească la temperatura camerei, timp de 30 de minute – este destul pentru ca aromele să se întrepătrundă. Dacă vrei să obţii o granita mai fină, strecoară amestecul pentru a scăpa de sâmburii din fructe sau eventualele pieliţe.
Adaugă arome suplimentare, dacă vrei: puţină lămâie, o linguriţă de vanilie, un strop de sare, vin, lichior, ierburi aromate proaspete (mentă, busuioc, levănţică etc.).
Toarnă granita într-un vas puţin adânc – cu cât este mai subţire stratul, cu atât mai repede va îngheţa – şi ţine-l în congelator timp de 30 de minute. Apoi scoate-l şi amestecă bine granita cu furculiţa, răzuind inclusiv părţile laterale, pentru a nu permite formarea de ace de gheaţă. Cu cât amesteci mai riguros, cu atât textura va fi mai fină şi mai apropiată de cea a sorbetului.
Lasă apoi granita pentru alte 30 de minute în congelator, după care amestec-o bine din nou. Repetă procedeul din jumătate în jumătate de oră, timp de 3-4 ore. În trei ore vei obţine o granita decentă; în patru, una delicioasă, fină şi aromată!
Savurează granita cât e proaspătă, sau ţine-o la congelator în recipiente închise ermetic, dar nu mai mult de 24 de ore. În Italia, granita se serveşte cu brioşe, la micul dejun, dar poţi să o savurezi oricând simţi nevoia de un desert răcoritor!
Încearcă aceste reţete delicioase:
[…] în gură (în timp ce sorbetul se face măcinând fin gheața, până ce devine cremoasă). Granita de pepene roșu este deosebit de răcoroasă și ideală pentru zilele călduroase de […]