Blog

Trucuri pentru gatit sorbet, desertul verii cu zero grasimi

Sursa
ecuisine.ro
Foto
Fotolia
Extrem de aromat şi răcoritor, sorbetul e desertul perfect pentru vară, mai ales că este un dulce sănătos, cu zero grăsimi!
trucuri_pentru_gatit_sorbet_desertul_verii_cu_zero_grasimi.jpg

La noi, sorbetul este mai puţin popular decât îngheţata, deşi „istoric” vorbind mai întâi a fost sorbetul, apoi a apărut îngheţata.

 

Ambele sunt deserturi reci, extrem de răcoritoare, şi se aseamănă foarte mult ca textură şi gust. O subtilă diferenţă este că îngheţata e mai cremoasă, iar sorbetul puţin mai aerat şi mai aromat, savoarea fructelor fiind mai intensă şi mai naturală.  

 

Practic, sorbetul este un deeert îngheţat preparat din fructe, zahăr şi apă. Fructele se zdrobesc cu mixerul sau în blender până se obţine un piure, se amestecă cu siropul preparat din zahăr şi apă şi se pune la îngheţat.

Ce pericole pentru sănătate ascunde îngheţata

 

Din punctul de vedere al ingredientelor, diferenţa dintre sorbet şi îngheţată constă în conţinutul de grăsime. Îngheţată se face cu lapte, ouă, frişcă sau smântână, prin urmare conţine un anumit procent de grăsime, pe când sorbetul nu are grăsimi deloc.

De aceea este cel mai sănătos desert îngheţat, varianta low fat a îngheţatei, dacă vrei, un răsfăţ dulce pe care până şi persoanele care ţin dietă îl pot savura!

 

Sorbetul perfect este cremos şi fin, nu apos, şi fără ace de gheaţă prin el. Culoarea lui este intensă, vie, iar gustul natural, de fructe adevărate, nu de fructe „înecate” în zahăr sau alcool.

Deşi este la fel de uşor de preparat ca şi îngheţata, sorbetului trebuie să îi acorzi totuşi mai multă atenţie deoarece, neavând ingrediente grase, e mai greu să obţii o textură cremoasă.

 

Iată câteva trucuri pentru a prepara un sorbet ca la carte:

Prima şi cea mai importantă regulă este să foloseşti fructe proaspete. Cele mai bune pe care le găseşti: cele mai zemoase piersici, cel mai parfumat pepene, cele mai dulci căpşune etc. Pentru că sunt ingredientul de bază, fructele trebuie să fie proaspete şi de calitate, astfel încât nimic să nu le altereze gustul natural.

Fructe dulci de vară cu conţinut minim de zahăr

 

Tipul de fruct contează, de asemenea. Practic, poţi face sorbet din orice, dar cele mai bune sunt fructele care conţin pectină (fructe de pădure, prune, cireşe, piersici, struguri) sau fibre (banane, pere, mango), deoarece aceste substanţe acţionează ca agenţi de îngroşare şi pot da sorbetului o textură cremoasă, similară îngheţatei.  

 

Cantitatea de zahăr din reţetă trebuie respectată întocmai! Zahărul este foarte important în prepararea sorbetului: dacă e prea puţin, desertul va fi atât de îngheţat încât nu va putea fi porţionat; dacă e prea mult, sorbetul nu va îngheţa deloc. În general, regula de aur este: 4 căni de piure de fructe la 1 cană de zahăr.   

Poţi încerca şi testul cu oul pentru a verifica dacă ai pus destul zahăr: scufundă un ou de mărime medie în sorbet – dacă oul se lasă la fund, mai trebuie să adaugi zahăr; dacă oul se ridică de tot la suprafaţă, mai e nevoie de apă; dacă oul pluteşte si se menţine în echilibru, atunci amestecul este perfect pentru a obţine un sorbet cremos.

 

Unele reţete de sorbet includ şi alcool (rom, lichior, şampanie), caz în care ai grijă să nu ţii sorbetul afară din congelator mai mult decât e necesar. Alcoolul face că sorbetul să fie mai moale şi mai uşor de porţionat, deoarece scade punctul de îngheţare. Dacă pui prea mult alcool, sorbetul va fi prea moale pentru a mai putea îngheţa, oricât l-ai ţine tu la rece.

Sorbetul se păstrează în condiţii optime la congelator, acoperit, pentru a-l proteja de eventuale mirosuri. Recomandat este să îl consumi în maxim o săptămână, pentru a nu-şi pierde aromele şi prospeţimea.

 

Acum că ştii secretele preparării sorbetului, încearcă aceste reţete delicioase:

Sorbet de pepene galben şi şampanie

Sorbet de mango

Sorbet de cireşe şi hibiscus 

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE