
Mâncarea irosită înseamnă bani aruncaţi pe fereastră, deşeuri care poluează planeta şi o mare palmă peste obrazul celor peste 800 de milioane de oameni de pe lumea asta care suferă de foame în fiecare zi.
Fiecare dintre noi trebuie să luăm măsuri pentru a nu mai irosi mâncare, în condiţiile în care statisticile arată că mâncarea aruncată anual la nivel global ar putea hrăni în jur de 1 miliard de oameni!
Desigur, e imposibil să ajungi la un echilibru perfect între mâncarea pe care o cumperi şi cea pe care o arunci, dar cu puţină voinţă te poţi apropia foarte mult de acest echilibru.
În mare, trebuie să bifezi aceste lucruri: să îţi planifici în avans meniurile, să îţi faci liste de cumpărături cât mai exacte, să le respecţi cu sfinţenie şi să nu arunci niciodată resturile de mâncare. Ţine cont de aceste sfaturi şi vei vedea că nu vei mai arunca atât de multă mâncare la gunoi!
Nu arunca niciodată resturile de mâncare!
Dar niciodată! Atâta vreme cât nu e expirată sau alterată, mâncarea nu trebuie să ajungă la coşul de gunoi. Pune-ţi imaginaţia la treabă şi inventează sau reinterpretează reţete pentru a folosi mâine resturile de azi. În loc să găteşti ceva nou, vezi ce feluri de mâncare ai prin frigider sau cămară.
Ţi-a rămas carne de la friptura gătită în weekend? Fă luni o salată cu bucăţi de carne sau un sandviş consistent de luat la birou. Ţi-au rămas nişte cartofi fierţi? Fă o salată orientală!
Iar dacă nu îţi vine nicio idee, pune la congelator mâncarea rămasă pentru a o savura mai târziu. Dacă nu vrei nici să refoloseşti, nici să congelezi, fă o faptă bună şi hrăneşte un om al străzii sau un câine maidanez. Din păcate (sau din fericire), ai de unde alege…
Suntem printre cei mai săraci din Europa, dar aruncăm mâncarea la gunoi
Monitorizează mâncarea pe care o arunci
Pune pe hârtie tot ceea ce arunci pe parcursul unei săptămâni. Dacă observi că săptămânal arunci cam o jumătate de pâine, vei ştii cu cât să cumperi mai puţină data viitoare. Ai făcut o tavă de pizza, dar ai reuşit să mănânci doar jumătate din ea? Data viitoare, pune din start la congelator cantitatea pe care ştii că nu vei apuca să o mănânci înainte să se strice.
Fă-ţi o listă de cumpărături cât mai exactă
Este obligatoriu! Altfel garantat o să cumperi alimente de care nu ai nevoie pe moment şi care vor ajunge să se strice pentru că nu le-ai consumat sau gătit în timp util. Fă-ţi timp să planifici ce vei mânca la fiecare masă din următoarele zile (3-4 zile, o săptămână… depinde cât de des obişnuieşti să faci cumpărăturile). Pune ingredientele pe hârtie şi respectă cu sfinţenie lista, odată ce ajungi în magazin.
Cumpără exact cantităţile de care ai nevoie
Pe baza reţetelor pe care ai stabilit să le găteşti în următoarele zile, cumpără doar cantităţile de care ai nevoie. De pildă, dacă ciorba de legume pe care plănuieşti să o prepari conţine cinci morcovi, trei cepe, patru ţeline şi un ardei, nu cumpăra câte un kilogram din fiecare. Sau cumpără, dar fă în aşa fel încât să incluzi legumele ce rămân în alte reţete pe care le poţi face în timp util, înainte ca ele să se altereze.
Cum şi cât păstrezi mâncarea rămasă
Monitorizează-ţi frigiderul
Stabileşte-ţi meniul în funcţie de legumele, fructele şi alimentele pe care le ai deja la dispoziţie (şi mai puţin în funcţie de poftele de moment). Aruncăm foarte multe alimente deoarece expiră sau se strică înainte de a apuca noi să le consumăm. Asta se întâmplă din cauză că nu ne-am ales reţetele în funcţie de ce ingrediente aveam la dispoziţie, sau pentru că am cumpărat mai mult decât aveam nevoie.
O idee bună este să lipeşti pe uşa frigiderului o coală de hârtie pe care să scrii ce legume, fructe şi alimente se găsesc în frigider şi ce resturi de mâncare ai depozitat acolo. Astfel, vei ştii mereu exact ce ai „în stoc” şi îţi vei planifica meniul în consecinţă.
Aranjează alimentele în funcţie de perisabilitatea lor
Ţine la îndemână legumele, fructele şi alimentele care expiră cel mai repede. Pe ele trebuie să le vezi prima dată când deschizi frigiderul, pentru a le consuma înainte să le treacă termenul de valabilitate. Cumpărăturile noi trebuie aşezate în spatele alimentelor şi a mâncării pe care o ai deja în frigider.
Şi faptele bune pot continua şi când ieşi să mănânci în oraş. Împarte cu altcineva de la masă porţia de mâncare, dacă este mai mult decât poţi consuma, sau cere ospătarului să îţi pună mâncarea la pachet. Nu e o ruşine, nu înseamnă că eşti zgârcit sau sărac! Înseamnă că, pur şi simplu, eşti o persoană care cunoaşte valoarea banilor şi conştientizează cât este de important să nu risipească nimic din resursele personale sau ale planetei.
Adaugă comentariu