Home » Blog » Totul despre turmeric – istoric, beneficii, mod de utilizare
Blog

Totul despre turmeric – istoric, beneficii, mod de utilizare

turmeric

Știința i-a acordat turmericului șansa de a fi îndelung cercetat, iar munca a meritat din plin — rezultatele studiilor umplu astăzi nu pagini, ci volume întregi. 

Devenit popular în ultimii ani și la noi datorită multiplelor sale beneficii, turmericul vine din India, din bucătăria tradițională (unde este folosit de aproape 5000 de ani) și din medicina ayurvedică. Planta Curcuma longa aparține familiei Zingiberaceae, din care face parte și ghimbirul. Utilizăm astăzi turmericul mai ales sub formă de pulbere adăugată în mâncăruri sau ambalată în capsule ori sub formă de ulei esențial.

Pulberea binecuvântărilor

Pulberea de turmeric a făcut parte, încă din timpuri străvechi, din cultura indiană, fiind inclusă în multe dintre ritualurile de purificare, dar și în cele de adorare a unor divinități, procesiuni ce se defășoară în temple. Când pulberea este transformată în pastă prin amestecare cu lapte, ea capătă denumirea de „haldi”.

În unele zone ale Indiei, pulberea galbenă este considerată un vașnic apărător împotriva duhurilor rele, pentru mirele și mireasa ce-și unesc destinele. Mireselor li se interzice să părăsească locuința părintească, până când nu trec printr-un ritual de curățare a trupului, inimii și sufletului, pentru ca începutul vieții lor de familie să fie auspicios. Aplicarea pastei de turmeric pe față și corp, cu o zi înainte de nuntă, dă strălucire pielii, o catifelează și le risipește mirilor temerile și tensiunile.

Se crede că pulberea obținută din rădăcina puternică este un simbol al relației strânse și de lungă durată ce tocmai urmează să se înfiripe. Turmericul ia parte la ceremonia de căsătorie și prin intermediul mandalelor viu colorate, executate special pentru această zi specială, din diferite semințe.

Ritualuri hinduse

Turmericul este nelipsit de la ritualurile din templele hinduse, și aici folosit tot pentru a curăța și a da strălucire. Pudra de turmeric aruncată în aer se așterne pe umerii tuturor celor prezenți la festivalul turmericului, în care este venerată o zeitate ce a învins demoni.

De la rădăcină la capsule

Curcuminul reprezintă doar 3% din rădăcina de turmeric. Pentru a obține pulberea, rizomii sunt fierți și apoi lăsați 5-7 zile să se usuce la soare. O metodă de obținere a curcuminului folosită pe scară mai restrânsă este extracția cu ajutorul bioxidului de carbon.

Dacă pulberea conține în principal curcumin, uleiul esențial obținut prin distilarea cu abur a rizomilor conține doar în mică măsură curcumin, dar în cea mai mare proporție oferă turmeroni. Aceștia sunt compuși aromatici care acționează cu ușurință asupra membranelor celulare.

Pentru a profita din plin de ajutorul turmericului, putem să folosim concomitent suplimente cu turmeroni și curcuminoide. Turmeronii au efecte antibacteriene, anticancerigene, antioxidante, antimicotice, neuroprotectoare și cardioprotectoare.

Turmeric – beneficii pentru sănătate

capsule turmeric

Mai bine de 6000 de studii clinice au demonstrat că turmericul poate fi considerat planta numărul 1 cu puteri vindecătoare. Prin prisma curcuminului, Curcuma longa dezvăluie beneficiile:

  • Este un antiinflamator puternic, fără să aibă efecte adverse, de mare ajutor în calmarea durerilor articulare, musculare sau datorate fibromialgiei.
  • Contribuie la reglarea valorilor glicemiei.
  • Are proprietăți anitimicrobiene.
  • Susține ficatul în procesul de detoxificare.
  • Ajută la curățarea arterelor – este util în hipercolesterolemie, dar și în hipertensiune.
  • Este un adjuvant în combaterea stresului oxidativ, întrucât curcuminul poate să neutralizeze radicalii liberi, datorită structurii sale chimice. Acțiunea curcuminului este dublă: pe de o parte blochează direct acțiunea radicalilor liberi, pe de altă parte stimulează enzimele antioxidante proprii ale organismului.
  • Îmbunătățește funcția creierului, scăzând riscurile de apariție a afecțiuni asociate acestui organ. Există zone din creier în care are loc neurogeneza și neuronii se pot multiplica, iar curcuminul stimulează factorul neurotrofic derivat din creier, facilitând formarea de noi conexiuni și creșterea numărului de neuroni.
  • Previne apariția cancerului și se studiază chiar posibilitatea de a trata anumite tipuri ale acestei boli, întrucât s-a dovedit a fi capabil să producă schimbări la nivel molecular.
  • Promite a fi un bun antidepresiv: poate induce creșteri ale secreției de serotonină și dopamină.
  • Poate duce la creșterea longevității, datorită transformărilor pe care le produce în corp, care țin de prevenție și de oprirea înaintării anumitor boli.

Turmeric – mod de utilizare

În bucătăria din sudul Asiei, unde temperaturile mari impun gătitul zilnic și utilizarea de ingrediente cu proprietăți antibacteriene, turmericul se adăugă în mâncăruri fie crud și ras, fie sub formă de pulbere.

Cele mai multe dintre studii limitează consumul de pudră de turmeric la 1 gram pe zi, divizată în două doze de 500 mg și recomandă asocierea cu piper, întrucât acesta din urmă mărește absorbția de curcumin. Iată de ce suplimentele alimentare cu efect antiinflamator și antioxidant care conțin curcumin vor conține și piperină, substanță care mărește rata de absorbție cu 20%. Din păcate, fără aceste „ajutoare”, curcuminul este mai greu absorbit. Dacă pentru a ne bucura de beneficiile turmericului avem nevoie de 1 g/zi, această cantitate este greu de ingerat doar dacă întrebuințăm condimentul în mâncăruri.

Curcuminul este liposolubil, de aceea este ideal ca suplimentele să fie luate după o masă la care am consumat și grăsimi. Ceaiul cu turmeric, consumat după mesele principale, se prepară astfel: la o cană de ceai din alte plante sau de fructe, se adaugă o linguriță de pulbere de turmeric și puțin lapte de cocos.

Încearcă aceste 3 rețete delicioase cu turmeric!

Turmeric – contraindicații

Prea mult turmeric strică? Din păcate, da. În condițiile unei diete dezechilibrate, turmericul ar putea contribui la formarea de calculi renali la persoanele predispuse, întrucât conține aproximativ 2% oxalați.

 

 

Articol preluat din ediția specială Sănătatea de azi – Condimente, care poate fi achiziționată prin intermediul platformei Magzter.

Text: Sonia Stanciu

Sursă foto: 123rf

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.