Uncategorized

10 intrebari de incepator in arta gratarului

Text
Revista FEMEIA
Sursa
Revista FEMEIA
Foto
Shutterstock
Oricine are nevoie de o ucenicie strasnica pana sa devina mare maestru in ale gratarului. Daca aspiri la acest titlu, incepe cu aceste intrebari de baza!
gratare.jpg

1. Care e sosul cel mai usor de preparat pentru pui la gratar?

Nimic mai simplu: maioneza cu un pic de pasta de ardei, picanta.

2. Ce pregatiri sunt necesare pentru a frige o bucata mare de carne, o pulpa de miel, spre exemplu?

Intai, trebuie sa scoti carnea din frigider cu doua ore inainte de a o pune pe gratar, ca sa aiba timp sa ajunga la temperatura mediului si sa se rumeneasca mai usor. In al doilea rand, sa astepti ca tot carbunele sa se transforme in jar marunt; in acest fel, flacarile rebele nu vor carboniza carnea atunci cand se scurge grasimea.

3. Ce sa fac pentru ca frigaruile sa nu se lipeasca de gratar?

Curata bine gratarul, lasa-l un pic sa se incinga pe jar si apoi unge- l cu ulei sau cu o bucata de slanina! Poti sa ungi cu ulei si frigaruile, lasandu-le apoi pe gratar fara a le misca. Se vor mai prinde un pic.

 

4. Frigaruile „de-a gata”, cumparate din supermarket, sunt o solutie buna?

Desigur, daca esti in criza de timp. Gandeste-te insa ca te costa mai mult si nu sunt intotdeauna la inaltimea asteptarilor!

5. Cum sa fac sa nu se usuce carnea de peste pe gratar?

Trebuie sa folosesti peste gras, de genul ton rosu, somon… si, mai ales, sa-l lasi sa se friga incet. Nu ezita sa pui o foaie de aluminiu dedesubt, daca vezi ca pestele se frige prea repede!

6. Pot sa coc cartofi in folie de aluminiu?

Sigur. Incearca si cu ceapa in aluminiu sau direct in jar! Sau mere si pere in aluminiu, ai sa vezi ce minunatie iti iese!

7. Cum se procedeaza pentru a carameliza carnea?

E suficient sa o ungi cu un sirop concentrat de apa si zahar sau cu miere.

8. Ce fructe merg cel mai bine pe gratar?

Poti coace mere sau pere in folie de aluminiu sau direct pe jar. Pentru frigarui merg excelent caisele, piersicile, ananasul. Sau banana, coapta in coaja, pe gratar – cate 5 minute pe fiecare parte, apoi faci o incizie in coaja, pe lungime, cat sa eliberezi miezul copt. Il poti servi ca atare, cu smantana putin indulcita sau cu frisca. Feliile de dovleac se pot coace bine in jar; la fel si porumbul de lapte.

9. Trebuie sa curat grila gratarului daca am facut carne si apoi vreau sa prepar frigarui cu legume?

Nu e nevoie. Daca ai in dotare o perie cu fire metalice, foloseste-o dupa fiecare „transa” de frigarui: freaca bine gratarul, pe care apoi il lasi sa se incinga bine si-l ungi cu ulei, inainte de a-l folosi pentru felul urmator!

10. Se spune ca alimentele preparate la gratar sunt dietetice, e adevarat?

Da, cu conditia sa folosesti carnuri slabe – pui, vita -, pe care nu le vei insoti, ca de obicei, de sosuri elaborate sau maioneze.

Facebook Comments


cmanager

Comentariu

Click aici pentru a comenta

  • Mare grija cu supermarketul! Din cauza aglomeratiei de acolo e plin de microbi! Va puteti alege cu o „eruptie” pe frigarui de toata frumusetea! :)))

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE