Uncategorized

4 obiceiuri culinare in lume

Sursa
Revista Sanatatea de Azi
Foto
Revista Sanatatea de Azi
Alimentatia noastra traditionala este deficitara, iar asta se vede din faptul ca incidenta afectiunilor cardiace si gastrointestinale este foarte mare.
mancare_din_lume.jpg

Se vorbeste mult azi de un stil de viata sanatos, iar in jurul nostru avem nenumarate modele culinare. Pentru a ne mentine sanatatea, putem imprumuta din traditiile culinare ale altor tari.

SUEDIA

Populatia tarilor nordice este in topul celor mai sanatoase din lume, iar asta pentru ca exista un consum mare de carne de vanat (ren, fazan, caprioara), saraca in grasimi saturate si foarte bogata in proteine si fier, motiv pentru care incidenta bolilor cardiovasculare este scazuta, la fel anemia. Preparatele pe baza de merisoare sunt consumate zilnic. Aceste fructe contin substante care blocheaza actiunea bacteriilor, dar si acizi organici ce contribuie la diminuarea masei de grasime si au proprietati antiinflamatoare.

VEZI AICI RETETE CU CAPRIOARA

JAPONIA

Niponii isi mentin sanatatea consumand alimente specifice fiecarui anotimp: Primavara, consuma multe plante verzi (spanac, ceapa, sparanghel, salata, dovlecei, salata de fenicul), care aduc organismului nutrienti esentiali si sustin detoxificarea naturala.

Vara, alimentatia este usoara (pentru a conferi energia necesara arderilor), bazata pe castraveti, salata, ridichi, alge, orez si fructe de sezon (pepene verde, cirese, mere). Toamna, meniul zilei cuprinde varza, conopida, morcovi, grau, ceapa si ulei de masline. Iarna, alimentatia cuprinde preponderent carne: peste, miel, alaturi de fasole, paste si fructe uleioase (fistic, nuci, migdale, muguri de pin).

GRECIA

Elenii sunt vestiti pentru asa-numita dieta mediteraneeana, bazata pe salate din legume proaspete, branza, fructe de mare, ulei extravirgin de masline si multe ierburi aromatice si condimente proaspete (tarhon, busuioc, oregano, menta), mirodenii cu puternice proprietati antioxidante, care protejeaza impotriva imbatranirii si a bolilor. Dieta mediteraneeana previne riscul de aparitie a afectiunii Alzheimer cu 70%. Grecii folosesc suc de lamaie nu doar la peste, ci la orice alt tip de carne. Lamaia este dezinfectant, previne toxiinfectiile alimentare, stimuleaza digestia, ajuta la asimilarea fierului din carne.

Dieta mediteraneeana este recomandata pentru reducerea greutatii corporale, dar si ca stil de alimentatie permanenta pentru protejarea contra afectiunilor degenerative.

CITESTE SI: De unde ne luam calciu daca urmam o dieta mediteraneana?

FRANTA

Bucataria frantuzeasca este considerata un paradox, intrucat felurile de mancare sunt atat de variate si incarcate caloric la o singura masa, incat francezii ar fi trebuit sa fie toti
obezi. Insa un pahar de vin rosu consumat la fiecare masa protejeaza impotriva radicalilor liberi (toxinelor) rezultati in urma metabolizarii, previne osteoporoza si menopauza prematura datorita fitoestrogenilor si impiedica formarea cheagurilor de sange pe vase si subtiaza sangele, prevenind infarctul.

Facebook Comments


Admin

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE

PUBLICITATE