7 obiceiuri proaste in bucatarie

Sursa
EatingWell.com
Foto
Shutterstock
Unele obiceiuri sunt greu de depasit. Cand vine vorba de gatit, insa, s-ar putea sa ai cateva deprinderi nu tocmai bune.
uleiul.jpg

Cateva dintre aceste proaste obiceiuri sunt cele din cauza carora preparatele nu iti ies intotdeauna, in timp ce alte iti pot chiar dauna serios sanatatii. Iata cele mai frecvente 10 obiceiuri proaste de care ar fi bine sa te dezveti:

1. Incalzesti uleiul pana fumega

Cele mai multe retete incep cu „Incalzeste uleiul intr-o tigaie”. De cele mai multe ori, turnam uleiul in tigaie, dam focul tare ca sa terminam mai repede si ne luam cu altceva pana se incinge. Inainte sa ne dam seama, tigaia fumega deja, ceea ce inseamna ca putem sa punem ingredientele dorite, nu? Nimic mai gresit!

Cele mai multe uleiuri isi inaspresc gustul daca sunt incalzite prea mult, ca sa nu mai vorbim de faptul ca isi pierd din proprietati.

Data viitoare, nu te intoarce cu spatele, da focul mai incet si asteapta cateva 10 de secunde pana se incinge. 

2. Amesteci prea des in mancare

Avem cu totii perceptia gresita ca daca amestecam des mancarea, nu se va arde sau lipi de recipient. Insa asa nu mai lasam mancarea sa se rumeneasca natural, ca sa nu mai vorbim ca aceasta va incepe sa se farame destul de mult.

Rezista tentatiei de a amesteca incontinuu, doar daca reteta dupa care gatesti specifica acest lucru explicit.  Si nu uita: da focul mai incet! Cele mai multe preparate se ard din cauza nerabdarii:)

3. Umpli prea mult recipientul in care gatesti

Gatitul are nevoie de rabdare. Este mai simplu si mai rapid sa pui toate ingredientele deodata si sa umpli cratita pana la refuz. Trebuie sa stii, insa, ca acest procedeu nu grabeste fierberea, ci o incetineste. Mai mult, toate ingredientele se vor inmuia excesiv.

Acelasi lucru este valabil si pentru carne. Daca pui prea multa carne in tigaie, temperatura acesteia va scadea brusc, iar carnea se va lipi.

Cel mai bine este sa gatesti in reprize si sa adaugi ingredientele pe rand. Te asiguram ca mancarea va fi mai gustoasa.

4. Nu lasi friptura sa se „odihneasca”

Stim, stim, ti-e foarte foame si mananci imediat friptura pe care tocmai ai gatit-o. Rabdare!

Lasa carnea sa se „odinheasca” putin inainte de a o servi. Acest procedeu redistribuie toate sucurile naturale si delicioase ale carnii. Daca o tai imediat, aromele se vor pierde in farfurie, in loc sa le lasi sa isi alinte papilele gustative.

5. Speli carnea inainte de a o gati

Spaland carnea in chiuveta inainte de o gati te poate ajuta sa indepartezi sangele sau bucati de grasime, insa iti contamineaza chiuveta cu bacterii care iti pot dauna. Gandeste-te ca in aceeasi chiuveta speli si legumele si iti asezi zilnic vasele.

Carnea preambalata din comert este destul de curata. Foloseste mai degraba un prosop de hartie pentru a indeparta eventualele impuritati.

6. Folosesti tigaile antiaderente la temperatura ridicata

Revenim: da focul mai incet cand folosesti tigai antiaderente. Temperaturile prea ridicate inlesnesc eliminarea PFC-ului (perfluorocarbonului), care se regaseste in stratul antiaderent.

PFC-urile pot cauza probleme grave ale ficatului. Cand cumperi o astfel de tigaie, verifica exact care este temperatura maxima la care o poti folosi.

7. Folosesti ustensile de metal pe tigaile antiaderente

Evident, acest obicei nu este o idee buna. Poti zgaria suprafata recipientului, eliminand PFC-urile de care vorbeam mai devreme, ca sa nu vorbim de faptul ca, in timp, reduci eficienta tigaii.

Foloseste ustensile de lemn sau de cauciuc rezistent la caldura. Nu sunt deloc scumpe!

Facebook Comments

Admin

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE