Uncategorized

Adevărat și fals despre câteva alimente

Sursa
Sănătatea de azi
Foto
shutterstock
Iată câteva mituri faimoase și măsura în care conțin sau nu un sâmbure de adevăr.
shutterstock_132822101.jpg

Ciocolata favorizează apariţia coșurilor, peştele e bun pentru memorie… sunt doar câteva dintre miturile alimentare pe care le auzi atunci când vrei să te apuci de o dietă sau când treci la o alimentaţie sănătoasă. Dar care este adevărul?

 

1.Spanacul este campion la conținutul de fier

Fals! 100 g de spanac conţine 2,4 miligrame de fier, faţă de 62 de miligrame cât conţine lintea, de exemplu la aceeaşi cantitate. Însă organismul asimilează de cinci ori mai mult fier din alimentele de origine animală decât din legume!

 

2.Cine mănâncă în fiecare zi iaurt trăieşte 100 de ani

Fals! Iaurtul este o sursă importantă de calciu, de proteine şi vitamine şi are puţine calorii, dar nu are proprietăţi curative. Din punctul de vedere al cercetătorilor nu există niciun aliment care să lungească viaţa celulelor. 

 

3.Peştele e bun pentru memorie pentru că are mult fosfor

Fals! Din studiile făcute a reieşit că nu există nicio legătură între fosfor şi capacitatea de memorare. Deci, cine mănâncă mult fosfor nu memorează mai mult sau mai repede. Peste toate, nici nu e adevărat că peştele conţine o cantitate mare de fosfor.

 

4.Vitamina C previne răceala

Parțial adevărat. În doze normale – 60 miligrame pe zi – nu are niciun efect preventiv. Doar o cantitate mare, de 1-2 grame zilnic, poate ajuta organismul, întărindu-i capacitatea imunitară, dar nu va atenua simptomele bolii deja instalate

 

5.Carnea roşie are mai mult fier decât cea albă

Fals! Carnea roşie sau albă are aceeaşi cantitate de fier. Diferenţa de culoare este dată de cantitatea crescută de mioglobilă din carnea roşie, un pigment care în combinaţia cu oxigenul „întunecă“ culoarea fibrei mulsculare.

 

Cuiburi de ouă în ardei

 

6.Peştele fiert se digeră mai uşor

Fals! Peştele se digeră mai greu în funcţie grăsimea conţinută şi nu de condimentele folosite sau de modul de preparare. 

 

7.E bine să eviţi ouăle pentru că au mult colesterol

Parțial adevărat. Cu siguranţă, ouăle sunt un aliment bogat în colesterol. Dar dacă mănânci două ouă pe săptămână, nivelul colesterolului din sânge nu va fi afectat. Însă, dacă ai probleme cu colesterolul e bine să fii atent chiar şi la alte alimente care conţin ouă, prăjituri, salate, creme….

 

8.Ciocolata provoacă acnee

Fals! Acneea şi coşurile nu au legătură cu ciocolata, ci cu echilibrul hormonal. Cercetările făcute nu au arătat nicio legătură între consumul de ciocolată şi apariţia coşurilor.

 

Nectarine la gratar

 

9.Peştele şi verdeţurile congelate nu au aceeaşi valoare ca cele proaspete

Fals! Temperaturile scăzute nu alterează principiile nutritive, vitaminele sau mineralele.

 

10.Grătarul este sănătos

Parțial adevărat. În comparație cu prăjelile în untură, da, dar totuşi poate produce substanţe nocive pentru sănătate, care se creează la contactul dintre aliment şi sursa de căldură. Cel mai nociv este considerat fumul degajat de cărbuni!

 

Sufleu de peste

Facebook Comments

Mariana.F

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTEPUBLICITATE