Aditivii alimentari vor fi interzisi din 2013

Text
Alexandra Badita
Sursa
Mediafax
Foto
Shutterstock
Comisia Europeana a reglementat folosirea aditivilor alimentari in procesul de prelucrare al alimentelor, insa majoritatea normelor vor intra in vigoare in iunie 2013.
aditivi.jpg

Aditivii alimentari sunt substante folosite pentru a contribui la procesul de prelucrare, conservare, stabilizare, colorare sau indulcire a produselor alimentare. Aceste substante sunt insa daunatoare pentru organismul uman, devenind adeseori subiect de dezbatere despre masura in care ne afecteaza sanatatea. Regulamentul care interzice folosirea ingredientelor alimentare cu aditivi va intra in vigoare dupa 20 de zile de la publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, insa celelalte masuri despre interzicerea E-urilor din produse va fi valabila abia din 2013, precizeaza Mediafax.

Ceea ce este o veste buna pentru sanatatea consumatorilor devine o ingrijorare pentru producatori. Lipsa aditivilor va insemna si un termen de valabilitate al produselor mai scurt. In urma reevaluarii incepute de Comisia Europeana in martie 2010 prin Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, multe substante din categoria aditivilor au fost interzise.

Aditivi permisi

Cateva categorii de produse au primit insa exceptii. De pilda, un numar limitat de aditivi sau chiar niciunul este ceea ce si-ar dori Comisia Europeana pentru iaurturi nearomatizate, compoturi, unt, apa sau suc de fructe. Pe de alta parte, ramane permis un numar mare de E-uri pentru produsele puternic prelucrate, cum ar fi snacks-urile, dulciurile, sosurile, bauturile aromatizate.

Colorantii alimentari si indulcitorul aspartam sunt printre cei mai cunoscuti si utilizati aditivi, acestia urmad a fi supusi undei reevaluari pana in 2020. Guma de guar E412, folosita la noi pentru numeroase conserve, racoritoare, gemuri, produse de patiserie, mezeluri este o substanta interzisa in alte tari ale Uniunii Europene in prepararea produselor pentru copii.

Lista tuturor aditivilor intocmita de Comisia Europeana este disponibila si aici si poate fi accesata de oricine doreste sa afle mai multe despre aditivii din compozitia unui produs consumat.

Facebook Comments

Taguri

Admin

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE