Alacul, grâul perfect

Text
Irina Tudor Dumitrescu
Sursa
Femeia de azi
Foto
shutterstock
Cel mai vechi soi cultivat de la începuturile agriculturii, alacul este grâul pomenit în Biblie.
alac.jpg

Are mai puţin gluten și mai multe proteine, carbohidraţi complecşi şi vitamine B decât grâul și e mai hrănitor şi mai sănătos decât orezul. Are o aromă de nucă, iar cantitatea redusă de gluten îl recomandă în dietele sănătoase (glutenul din făina albă de grâu are dezavantajul de a fi mult prea caloric).

 

Previne cancerul

Datorită cantității de seleniu mai mari de 7-8 ori decât în alte cereale, alacul are un puternic efect antioxidant cu rol în prevenirea bolilor canceroase. Totodată, acest grâu este o sursă excelentă de vitamine B, fier, mangan, fosfor, cupru şi triptofan. Pe lângă toate acestea, alacul este bogat în fibre insolubile, ceea ce ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi reducerea colesterolului. Mai mult, împiedică formarea pietrelor în vezica biliară.

 

Dieta fără gluten

 

Întăreşte sistemul imunitar şi ajută diabeticii

Bogăţia de substanţe nutritive, antioxidanţii, precum şi vitaminele B şi E fac ca alacul consumat în mod constant (făina de alac este aromată şi din ea se prepară pâine, brioşe, checuri) să contribuie eficient la întărirea sistemului imunitar. Întrucât carbohidraţii complecşi pe care-i conţine se absorb mai greu, făina de alac este recomandată diabeticilor şi celor care vor să scadă în greutate.

 

Hrană pentru sistemul imunitar

 

Cum se pregătește

Poate fi măcinat ca orice cereală, iar făina se prepară în diverse forme. Neavând așa de mult gluten precum grâul, produsele de panificație nu-s la fel de aspectuoase (făina nu se leagă foarte bine), dar sunt gustoase şi mult mai sănătoase. Asemenea celorlalte cereale, se poate consuma şi întreg, preparat după următoarea reţetă:

Boabele de alac se pun la înmuiat în apă și se lasă peste noapte. Se scurg, se spală şi se adaugă trei părţi de apă pentru fiecare parte de boabe. Se dă totul într-un clocot, apoi se lasă la foc mic aproape o oră. Se obține un fel de colivă neîndulcită sau un pilaf, ce se poate asezona cu diverse condimente şi se servește ca garnitură ori se consumă ca atare, în amestec cu legume sotate sau proaspete.

 

 

Facebook Comments

Mariana.F

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

Cele mai recente postări

PUBLICITATE

PUBLICITATE