Alegerea sampaniei potrivite pentru Anul Nou

Text
Alexandra Badita
Sursa
Clubzone.com
Foto
Shutterstock
Sampania nu poate lipsi de la petrecerea de Revelion, motiv pentru care vanzarea acestei bauturi creste de fiecare data in aceasta perioada.
sampanie.jpg

Sampania este in general o bautura de lux, care da clasa oricarui eveniment. Niciun altul nu se compara insa cu noaptea dintre ani, motiv pentru care a devenit o traditie ca la miezul noptii sa se ciocneasca pahare de sampanie. Multi consumatori, printre care si romanii, prefera totusi vinul spumant, al carui gust aduce a sampanie si al carui pret este mult mai accesibil.

Daca doriti totusi sa va rasfatati de Anul Nou cu o sampanie de calitate, trebuie sa stiti cei trei factori dupa care veti alege cea mai buna bautura.

Marca

Multi comercianti cad in patima vanzarilor si numesc “sampanie” chiar si un vin spumant demisec, dar trebuie sa fiti atenti cand alegeti adevarata bautura. Veritabila sampanie este produsa in regiunea din Franta care ii da si numele, Champagne. Productia de sampanie de calitate are un numar limitat de branduri, asa ca trebuie doar sa verificati cu atentie eticheta. Locul de provenienta al produsului va va da si ideea de veridicitate.

Anul productiei

Se stie ca vinul, cu cat este mai vechi, cu atat este mai bun. Cum sampania provine tot din struguri, aceeasi teorie se aplica si aici. In general, marcile faimoase care produc sampanie pastreaza sticlele timp de cinci ani in crama inainte de a le scoate la vanzare, tocmai pentru a asigura cumparatorii de minimum de vechime. Totusi, dupa ce este cumparata, ar trebui consumata in urmatorii doi ani. Calitatea gustului este influentata de-a lungul timpului de recolta din anul productiei si de sezonul recoltei. De asemenea, sampania trebuie sa fie fabricata in proportie de 80% din struguri proveniti din recolta anului inscris pe eticheta. Restul cantitatii poate fi reprezentat de struguri din alti ani.

Sec sau dulce

Sampania difera la gust in functie de producatorul de la care este cumparata. Fiecare prepara bautura dupa o reteta traditionala si adauga mai mult sau mai putin zahar. Astfel, sampania este fie seaca, fie dulce. Depinde insa de fiecare ce tip va alege, iar preferinta se va dezvolta pe masura ce veti gusta din mai multe soiuri.

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE