Ambalajul ne anunta cand mancarea e pe cale sa se strice

Text
eCuisine
Foto
Shutterstock
Cercetatorii de la University of Strathclyde, Marea Britanie, dezvolta un tip de ambalaj care, cu ajutorul culorilor, avertizeaza cand mancarea este pe cale sa se strice.
ambalajul_ne_anunta_cand_se_strica_mancarea.jpg

Proiectul are ca scop imbunatatirea sigurantei alimentare si reducerea deseurilor alimentare. Ambalajul, creat din “plastic inteligent”, avertizeaza, prin schimbarea culorii, cand mancarea este pe cale sa-si piarda prospetimea din cauza deteriorarii ambalajului, depasirii termenului optim sau din cauza pastrarii nepotrivite.

Aproximativ 8,3 milioane de tone de mancare gatita in casa se arunca anual in Marea Britanie. 

Indicatorul va fi folosit ca parte a unui tip de ambalaj ce tine mancarea in conditii speciale ce ii prelungesc durata de viata.

De obicei, indicatorii prospetimii au forma unor etichete inserate in ambalaj, dar au preturi foarte mari. Cercetatorii lucreaza, acum, la un tip de indicator care este parte integranta a ambalajului si, implicit, costa mai putin.

“Momentan, aruncam prea multa mancare la gunoi, lucru daunator atat din punct de vedere ecologic, cat si economic”, spune profesorul Andrew Mills, care conduce proiectul. 

El spera ca prin inovatia la care lucreaza sa se reduca riscul ca oamenii sa manance alimente care nu mai sunt potrivite pentru consum si, in acelasi timp, va preveni aruncarea mancarii la gunoi.

 

Facebook Comments

cmanager

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE