Uncategorized

Atentie! Inspectorii ANPC au descoperit mezeluri din carne de cal, magar si nutrie

Sursa
EvenimentulZilei
Foto
Shutterstock
Desi conform etichetei carnea este ingredientul principal al multor preparate, la analizele de laborator reiese ca acestea au cel mult resturi de tesut muscular. Neregulile depistate de ANPC s-au lasat cu 110 amenzi, in valoare de 437.500 de lei.
mezeluri.jpg

In urma analizelor de laborator a 5.600 de kg a rezultat ca 43% nu se incadrau in prevederile legale in vigoare privind compozitia, arata un control realizat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), consultat de Evenimentul Zilei.

Produse ca parizerul, crenvurstii sau salamul de vara aveau un continut de proteine mai mic de 2% fata de prevederile legale, semn ca nu s-a folosit prea multa carne in prepararea lor. Un sortiment de parizer de curcan continea de fapt emulsie de sorici si slanina de porc, iar un sortiment de crenvursti de curcan avea 60% carne porc si 15 % carne de curcan.

Gheorghe Mencinicopschi sustine ca sunt patru metode de masluire a carnii: inlocuirea carnii de calitate superioara cu carne dezosata mecanic (oasele si resturile de pe oase), utilizarea de aditivi care mascheaza folosirea carnii alterate sau lipsa acesteia, inlocuirea unor componente valoroase cu altele inferioare (sorici, grasime, tendoane, urechi, stomac), informeaza EVZ.

O a patra medoda este substituirea carnii unui animal cu cea provenind de la alte animale. „De exemplu, carnea de porc amestecata cu carne de magar, nutrie, cal sau chiar carne de la specii necomestibile„, precizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi, citat de EVZ.

Acest gen de produse au un continut ridicat hidroxiprolina. Acest aminoacid impreuna cu purinele si unii aditivi pot declansa crize de guta. Cei care au boli hepato-renale, cardiovasculare, cerebrovasculare, suferinzii de cancer pot ajunge la complicatii grave de la astfel de preparate.

Pentru a evita alimentele masluite, comisarii ANPC ii sfatuiesc pe consumatori: sa evite produsele lipicioase, sa refuze produsele fara data durabilitatii minimale, sa fie atenti la aspectul exterior si interior al produsului si sa pastreze bonul necesar unei sesizari.

Citeste AICI articolul integral

Facebook Comments


Admin

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE