Bucataria ETNICA

Text
Liana Vasilescu
Sursa
Revista Beau Monde Style
Foto
Shutterstock
In ce priveste gatitul, fara globalizare nu ai putea sa-ti inviti prietenii la o seara mexicana in apartamentul tau romanesc si nu ai gasi in raftul supermarketului din colt cardamon, alge sau chilli.
fondue.jpg

Allrecipes.com, cea mai mare baza de retete online din lume, a studiat obiceiurile culinare a 25 de milioane de home chefs – oameni ca mine si ca tine carora le place sa gateasca acasa. A reiesit ca unul dintre cele mai puternice trenduri e ethnic cooking – retetele tematice cu ingrediente exotice, din toate colturile lumii.

E destul de usor de inteles: bucataria etnica presupune sa descoperi nu doar ingrediente noi, ci si stiluri de viata, culturi si oameni. Conteaza ingredientele alese, dar si cum le combini sau le prepari, pentru ca exact aceleasi frunze de menta sau boabe de naut pot crea universuri complet diferite daca le supui unor metode de preparare diferite.

Si mai conteaza mood-ul extraordinar pe care ti-l da genul acesta de abordare a artei culinare: brusc nu mai e vorba despre hranire, ci despre variatie, despre ne-plictiseala, despre cum obtii senzatia unei calatorii exotice cu doar doua-trei mirodenii, o lingura bizara si un CD cu muzica tematica.

Varietatea este cuvintul-cheie, asa ca nu te specializa (a se citi limita) la o singura zona geografica; micul dejun francez merge la fix dupa cina thailandeza, dar trebuie sa pui la punct un minimum de strategie. Regula de aur: niciodata nu ai prea multe mirodenii, deci cind gasesti ceva cu nume imposibil de pronuntat, cumpara si stocheaza.

Mai ai nevoie de munitia indispensabila unui ethnic chef: ustensilele specifice, care sunt utile si geniale ca elemente de decor (pe www.culturalcuisines.com gasesti foarte multe, de la steamere vietnameze pina la decantoare australiene).

Uite, aleator, citeva idei: India si Sri Lanka inseamna mirodenii nesfirsite – o risnita pentru a le combina e perfecta, iar pentru orele de gatit la foc mic, cerute de leguminoasele
zonei, te ajuta un slow-cooker (o mini-masina de gatit pe care o gasesti in orice magazin de profil).

Francezii si ale lor patiserii si foitaje s-ar bucura sa ai un cuptor cu temporizator (bun, de altfel, indiferent ce exotism gatesti), poate o masina de piine (care se preteaza si in zona germana populata de KornBrot si Pumpernickel) si acea tigaie subtire pentru crêpes (nedrept traduse clatite – cine a gustat stie de ce!).

Instrumentul de rulat sushi il ai deja, dar il foloseai ca suport pentru farfurii – este exact acel place mat flexibil, din bete subtiri de bambus, iar instalatia pentru fondue e un superb pretext de socializare pe care ar trebui sa-l ai indiferent daca obiceiul elvetian de topire a brinzei ti se pare complet anost.

Pentru ca, repet, ethnic cooking nu tine doar de hrana. Tine si de placere. Iar ca sa ma crezi, am pastrat pentru final citeva cuvinte magice. Secretul e sa le spui cu voce tare: ghimbir, curcuma, samosa, lemongrass, anason, parmezan, coriandru, masala, harissa…

Citeste mai multe materiale interesante despre Lifestyle in Revista Beau Monde Style!

Facebook Comments

Admin

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE