Uncategorized

Bucataria indiana, paradisul mirodeniilor

Text
Alexandra Badita
Sursa
Indianfood.about.com
Foto
Shutterstock
Mai mult decat mitul unei mese vegetariene si pline de condimente, bucataria indiana ofera o gama larga de feluri de mancare, fiecare cu semnificatii diferite si cu influente regionale care isi pun amprenta pe gustul preparatelor.
mancare_indiana.jpg

Cu siguranta ati auzit multe mituri legate de gastronomia indiana, dar si obiceiuri legate de mesele servite in acea parte a globului. India este celebra pentru condimente, dar si pentru diversitate, atat culturala, cat si culinara. Gama variata de mancaruri este data de regiunile nordica, sudica, estica si vestica, fiecare cu specificul sau. In plus, influentele care si-au pus amprenta de-a lungul istoriei pe arta culinara indiana au fost aduse de culturile care au invadat teritoriul. Astfel, arabii si persii au lasat obiceiul de a gati cu fructe uscate, britanicii au dat pasiunea pentru ceai, iar de la portughezi au fost preluate cateva feluri de mancare, precum Vindaloo sau Xacuti.

Indienii considera gatitul o arta, asa ca iau aceasta activitate in serios. Mesele sunt cele mai importante momente ale zilei si sunt servite doar in familie, iar mamele transmit retetele si secretele culinare fiicelor lor inca de mici. In unele familii din zona rurala, unde viata este mai putin agitata decat la oras, oamenii prefera sa cumpere grau pe care sa-l duca la moara pentru a obtine faina dupa standardele lor, in loc sa o cumpere din magazin.

In ceea ce priveste restrictia de a consuma carne, aceasta este impusa de diferitele religii prezente in India. Musulmanii, de pilda, sunt privati de la carnea de porc, in timp ce hindusii nu mananca niciun produs din carne de vita. Adeptii jainismului nu consuma niciun fel de carne, ba chiar evita si ceapa si usturoiul.

Secretul condimentelor

Cand spui India, te gandesti inevitabil la curry, un amalgam de mirodenii, de cele mai multe ori sub forma de sos. Se spune ca ingredientele de origine indiana au puteri miraculoase de vindecare si de modificare a starii de spirit. In plus, s-au folosit de-a lungul timpului pentru incantatii si magii, pentru imbalsamari sau prepararea afrodisiacelor.

Asafoetida este un condiment sub forma de pudra, care da un gust picant si intepator preparatelor din peste si legume.

Frunzele de dafin, piperul sau chilli, folosite si in bucataria noastra, sunt adeseori adaugate in mancarurile indiene pentru un gust aparte.

Fructele de kokum sunt adeseori folosite in bucataria indiana si sunt specifice zonei. Nu lipsesc nici usturoiul, ghimbirul, paprika, menta sau chiar scortisoara din mancarea locala.

Sofranul este cel mai scump condiment si este folosit pentru supe si sosuri, dar si pentru dulciuri.

Mancaruri traditionale

Carnea de pui este folosita adesea in pregatirea meselor in familiile indiene sau in restaurante, dar secretul consta in sosul plin de mirodenii care ii da un gust nemaintalnit. Puiul Tandoori are la baza un amestec de condimente (masala) care contine printre altele coriandru, ghimbir, scortisoara si usturoi, in timp ce puiul Tikka Masala se bazeaza pe bucati de pui marinate si apoi puse pe gratar, servite cu un sos de mirodenii.

Malai Kofta reprezinta varianta vegetariana a chiftelelor, iar Chaat este gustarea preferata a indienilor sub forma de chipsuri sau cartofi fierti, asezonati cu un amalgam de mirodenii, de la piper si chilli pana la chimion.

O specialitate indiana este si painea facuta in diferite modalitati in functie de regiune, sub forma de blat, lipie sau chifle. Poori sunt chifle prajite care se pregatesc numai la ocazii speciale. Naan arata mai degraba ca un blat de pizza, in timp ce Roti este o lipie cu aspect de clatite. Toate sunt preparate din faina si apa, in unele cazuri adaugandu-se si sare sau ulei, iar de obicei nu lipsesc de pe masa, intrucat scopul lor este de a insoti sosul de mirodenii.

Vezi AICI restaurante cu specific indian in Bucuresti. Ai si alte propuneri? Spune-ne AICI.

Facebook Comments


PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE