Uncategorized

Bucataria irlandeza

Text
Alexandra Badita
Sursa
Foodbycountry.com
Foto
Food.com
Cartoful, carnea si lactatele sunt alimentele de baza ale irlandezilor. Ce alte secrete mai ascunde insa gastronomia acestui popor?
dublincoddle.jpg

Preparate traditionale

Daca la inceputurile sale, bucataria irlandeza se baza mai mult pe carne de vanat si pe produse lactate, ulterior, cartoful a castigat increderea pasionatilor de arta culinara, iar astazi nicio masa nu este completa fara un preparat din cartofi. Dependenta de cartofi, de multe ori datorata saraciei, a condus la Marea Foamete din anii 1840, cand numeroase culturi au fost distruse.

Mancarea irlandeza este recunoscuta pentru prospetimea ingredientelor si adesea, condimentele lipsesc din retetele traditionale. Bucatarii prefera sa adauge doar sare si piper si nici nu prepara prea des sosuri. Multi locuitori din zona rurala a Irlandei pregatesc diverse tipuri de branzeturi, iar supele specifice locului au un continut bogat, cu fructe de mare, cartofi si chiar carne. Scoicile, homarul, somonul sau stridiile se gatesc frecvent in bucatariile din Irlanda, iar carnea cel mai des folosita la preparate este cea de miel sau de porc.

Irlandezii apreciaza si painea la toate mesele. Cea mai populara paine este cea preparata din faina, lapte batut si bicarbonat de sodiu. Un alt sortiment este painea Barmbrack, consumata mai mult in preajma sarbatorii de Halloween si care contine mai multe feluri de fructe. Boxty sunt clatite din cartofi, adeseori servite la micul dejun, iar Dublin Coddle este denumirea unui preparat asemanator cu musacaua, gatit din cartofi, carnati, bacon si ceapa.

Irlandezii si-au castigat de-a lungul timpului faima de mari consumatori de alcool, dar si mari iubitori de ceai. Asadar, ceaiul este cel mai frecvent servit in casele din Irlanda la orice ora, in timp ce whiskey este baut fie sec, fie in binecunoscuta cafea irlandeza. Berea este si ea in topul preferintelor, mai ales in numeroasele pub-uri din orasele mari.

Obiceiuri culinare

Cand vine vorba de mancare, poporul irlandez se bazeaza pe ospitalitate si generozitate, motiv pentru care portiile nu sunt niciodata mici.

Irlandezii mananca intotdeauna un mic dejun bogat, cu oua, paine, clatite si chiar carne. Pranzul reprezinta de cele mai multe ori o portie de supa, iar gustarea dintre mese consta in general intr-o felie de paine cu unt si un pahar cu lapte.

In ceea ce priveste mesele de sarbatori, cina festiva de Craciun si cea de Paste sunt atent pregatite si cele mai imbelsugate. In Postul Pastelui, irlandezii isi aleg anumite preparate pe care nu le consuma de-a lungul celor patruzeci de zile.

Pe 1 noiembrie, irlandezii catolici sarbatoresc Ziua Tuturor Sfintilor, ocazie cu care nu mananca deloc carne, aceasta fiind inlocuita de clatite, cartofi, prajituri cu mere si afine sau ovaz.

Facebook Comments


Admin

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE

PUBLICITATE