Uncategorized

Bucataria mexicana, de la tortilla la tequilla

Text
eCuisine
Sursa
differentworld.com
Foto
Shutterstock
Chiar daca mancarea mexicana este un amestec de mancare a indigenilor (indieni) si a spaniolilor, majoritatea mexicanilor mananca alimentele “native”.
mancare_mexicana.jpg

Acestea sunt porumbul, fasolea si ardeii. Aceste alimente sunt ieftine si disponibile peste tot. Tortilla este baza mancarurilor traditionale, preparata fie din faina de grau, fie din faina de porumb.

Porumbul este baza celor mai multe mancaruri mexicane, de mii de ani. Poate fi gasit in aproape orice preparat, dar mai ales sub forma de Tortilla. Porumbul mai este fiert pentru a face Pozole, o supa consistenta de porumb. Cele mai populare fructe si legume sunt rosiile, “tomatillos” (rosiile verzi), dovleceii, cartofii dulci, avocado, mango, ananas si papaya. Printre varietatile de ardei, se numara jalapeno, poblano, serrano si chipotle. Ardeii iuti dau mancarii mexicane o aroma distincta, pusa in evidenta si de ierburi ca cimbrul si coriandrul sau de condimente precum chimion, scortisoara si usturoi. 

Cele mai intalnite preparate:

Tortilla – mancarea-simbol a mexicanilor poate fi preparata atat din faina (in partea de nord a tarii), cat si din porumb (metoda traditionala si cea mai intalnita). De obicei se serveste impreuna cu o mancare, in loc de paine. Tortilla poate fi rulata si coapta pentru enchilada, prajita pentru taco sau facuta pe gratar pentru quesadilla.

Frijoles – Fasole de diferite sortimente fiarta si prajita. Este o sursa foarte buna de proteine. Poate fi ingredientul principal intr-o mancare sau chiar o garnitura.

Chilli – Ardeii mai mari sunt umpluti si serviti ca fel principal, iar cei mici sunt foarte iuti.

Guacamole – Piure de avocado cu ceapa, chilli si coriandru. Se serveste ca garnitura.

Salsa – Este un sos cu multiple intrebuintari si este cel mai des preparata dintr-un amestec de tomate rosii si verzi, ceapa, chili si coriandru.

Tequilla – Se serveste turistilor sub forma de margarita – amestecata cu lime si sare. 

Cerveza – Berea mexicana este cunoscuta in toata lumea. Cele mai cunoscute branduri – Corona, Sol si Dos Equis – se servesc reci si sunt alternative racoritoare la bauturile cu gheata.

 

Mancaruri traditionale: 

Ceviche – Peste crud marinat in suc de lime, cu salata.

Chile Renellos – Ardei umpluti cu branza sau carne picanta. Ardeii sunt nepicanti, dar sosul este iute.

Enchiladas – Tortilla in sos de rosii sau chili, umpluta cu legume, pui sau porc, impachetata si coapta. Desi contin chili, enchiladas nu sunt, de obicei, picante. Se servesc cu smantana.

Quesadillas – Tortilla umpluta cu branza, impaturita si facuta pe gratar. Este un preparat simplu care se serveste cu fasole sau salata, potrivita celor care evita mancarurile picante.

Sos Mole – Un sos preparat dintr-o combinatie inedita de ciocolata, chili si multe condimente. Poate fi rosu sau verde, in functie de ingrediente. Sosul se serveste peste pui, sau, mai ales, peste curcan.

Sos Pipian – Este verde si se prepara din seminte de dovleac. Se serveste peste pui.

Poc Chuc – Este o specialitate din Yucatan, din porc gatit cu rosii, ceapa si condimente.

Pollo Pibil – O specialitate din Yucatan, care consta in pui marinat in portocale si condimente, apoi facut la gratar in frunze de banana.

Taco – Tortilla prajita pana devine crocanta si umpluta cu diverse preparate.

Tamales – Pasta de porumb ambalata in panusa de porumb si umpluta cu pui, porc sau curcan, apoi gatita la aburi.

Facebook Comments


cmanager

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE