Uncategorized

Bucatarul ne invata sa gatim sanatos si … romaneste

Text
eCuisine
Sursa
eCuisine
Foto
Shutterstock
Epoca moderna a furat din gustul mancarii traditionale romanesti, dar retetele adevarate nu se pierd. Pe una dintre ele ne-o impartaseste Ion Dulgheru, bucatar de meserie.
bucatar.jpg

Ion Dulgheru incanta papilele gustative ale clientilor restaurantului cu specific romanesc „Bucatarasul cel dibaci”.

eCuisine: Prin ce se remarca bucataria romaneasca fata de alte bucatarii?
Bucataria romaneasca se remarca prin simplitatea amestecului de legume, legume si carne, mirodenii. Preparatele sunt gatite in general la foc mic, cuptor cu temperatura moderata sau prin fierbere lenta si indelungata.

eCuisine: Care sunt adevaratele mancaruri specifice romanilor? Dati-ne o reteta.
Ion Dulgheru: Specificul bucatariei romanesti este in functie de zona istorica. Se remarca  foarte multe preparate culinare influentate: frantuzesti, turcesti, germane, rusesti. Un preparat romanesc foarte vechi care-mi vine in minte acum este tochitura moldoveneasca:
Carnea de porc afumata se amesteca cu bucati de carnati afumati care au stat in untura la pastrare. Se topeste untura, iar bucatile de care si carnati se pun separate intr-o tigaie si se incalzesc. Peste acest amestec se adauga branza framantata, se acopera si se lasa circa 3-4 minute pe plita sobei. Se serveste fierbinte cu mamaliga, ou ochi si smantana.

eCuisine: Ce parere aveti despre obiceiurile culinare ale romanilor?
Ion Dulgheru: Epoca moderna a modificat in sens negativ obiceiurile culinare ale romanilor. Mancam in graba preparate facute rapid, cu gust artificial si care dauneaza organismului. Astfel se explica aparitia obezitatii, a bolilor digestive si cardiovasculare.

eCuisine: Care este metoda ideala de gatire a legumelor? Dati-ne un exemplu.
Ion Dulgheru: Legumele se pregatesc in asa fel incat sa nu fie distruse vitaminele si sa se pastreze calitatile nutritive.  Fierberea in abur sau coacerea la cuptor sunt ideale pentru prepararea legumelor.
Ardei umpluti cu legume:
4 ardei grasi, 1 ceapa, 1 morcov, 2 rosii medii, 1 leg patrunjel, ¼ (un sfert) varza, sare, piper, ulei, 1 cescuta orez fiert. Ardeii spalati si curatati se umplu cu legumele tocate marunt, cu orezul si patrunjelul tocat marunt, se sareaza si se condimenteaza. Se tin la cuptor la 140 grade timp de 30 de minute.

eCuisine: Care este metoda ideala de gatire a carnii? Dati-ne un exemplu.
Ion Dulgheru: Dupa parerea mea, cea mai buna metoda de pregatire a carnii este coacerea innabusita.Un pui intreg, uns cu ulei, frecat cu sare si piper se introduce la cuptor intr-un vas de lut cu capac. Se tine aproximativ 40 minute la 140 grade. La sfarsit se stropeste cu mujdei de usturoi.

eCuisine: De unde ne recomandati sa facem cumparaturile pentru ca rezultatul din oala sa fie mai gustos?
Ion Dulgheru: Cumparaturile ar fi ideal sa le putem face direct din poarta celui care le produce.

eCuisine: Ce importanta au condimentele pentru mancare? Ce ne recomandati?
Ion Dulgheru: Condimentele au, in principal, rolul de a imbunatati gustul preparatului, si, mai mult, pot avea si un efect de usurare a digestiei. Recomand folosirea plantelor verzi aromate, usturoi, hrean, anason.

eCuisine: Ce sfaturi aveti pentru bucatarii incepatori?
Ion Dulgheru: Daca se pricep, s-o faca cu dragoste; daca nu se pricep, sa renunte. Arta nu poate face oricine.

Facebook Comments


PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE