Uncategorized

Cachaça, ecuatia braziliana

Text
Anca Ciuciulin
Sursa
Revista Esquire
Foto
Shutterstock
Nu stii ce e cachaça? Dar fotbalul, samba, carnavalul – astea te duc cu gandul la Brazilia, asa-i?
cachaca.jpg

Ei bine, din aceeasi formula culturala face parte si cachaça (pronunta casasa), o bautura alcoolica distilata, la fel de populara ca romul si obtinuta tot din trestie de zahar.

Cachaça vine de pe plantatiile Braziliei coloniale, primii producatori si consumatori fiind taranii si sclavii. Istoria ei incepe prin 1530, odata cu introducerea culturilor de trestie de zahar in Brazilia (de catre patria „mama”, Portugalia). Pe vremea aia, zaharul era nu doar un mare lux, dar si o mare sursa de bani – si implicit de influenta economica si politica. Sclavii primeau uneori drept recompensa resturile de seva ale trestiei de zahar tocate si zdrobite; erau lasate la macerat 24 de ore, apoi se fierbeau si rezulta licoarea alcoolica – asa se face si azi.

In general, se imbuteliaza imediat dupa distilare, dar exista si variantele de cachaça lasata la maturare in butoaie din lemn de imburana, freijo, jequitiba, cedru sau stejar american sau european, care dau licorii un gust mai catifelat si mai rotund. Nu s-a impus o definitie oficiala a gustului si aromei de cachaça, pentru ca exista mii de producatori; practic, oricine poate sa distileze sucul trestiei de zahar intr-un alambic din propria-i ograda (lucru care face dificila deosebirea dintre original si „impostura”).

Desi colonistii o considerau o bautura a saracilor, preferand rafinamentele alcoolurilor europene, discriminarea n-a impiedicat cachaça sa devina omniprezenta in cultura braziliana.

Cachaça, licoarea populara ajunsa vedeta internationala, e apreciata de consumatorii din toate clasele sociale gratie unui foarte trendy cocktail – Caipirinha.

Asociatia Internationala a Barmanilor (IBA) a trecut Caipirinha pe lista oficiala de cocktailuri recunoscute, incluzand-o printre cele mai bune 50 de bauturi din toate timpurile. Pentru ca in afara Braziliei e destul de greu de procurat – de exemplu, in Romania exista un singur importator – in multe cocktailuri, inclusiv in Caipirinha, cachaça este frecvent inlocuita cu vodca sau romul.

Caipirinha e diminutivul de la „caipira”, care denumeste o persoana care traieste la tara (e remarcabila abundenta de diminutive feminine in portugheza vorbita in Brazilia!).

Facebook Comments


PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE