Uncategorized

Căpşunele – prieteni şi duşmani

Sursa
Sănătatea de azi
Foto
shutterstock
Bogate în vitamina C (60 mg la 100g) şi cu un conţinut scăzut de calorii (35 cal. la 100g), căpşunele se pot face vinovate de severe reacţii alergice.
shutterstock_136146344.jpg

Cele mai întâlnite simptome ale alergiei la căpşune sunt alergiile orale, caracterizate prin reacţii alergice la nivelul feţei şi al gâtului. Bubiţe mici, de culoare roşie, urticarii, mâncărimi, ochi înlăcrimaţi, nas curgător, toate acompaniate cu posibile rinite alergice şi astm. Cele mai grave complicaţii se traduc prin vomismente, crampe, diaree şi, mai puţin întâlnite, reacţii anafilactice – probleme la respirat, la înghiţit.

 

Organismul răspunde

Alergia la căpşune apare ca răspuns al organismului nostru la ceea ce el crede că ar putea fi dăunător, în cazul căpşunilor o proteină pe care o identifică drept duşman al sistemului imunitar. Şi, drept urmare, atacă! Unii cercetători sunt de părere că ceea ce declanşează această reacţie ar avea o legătură cu culoarea acestor fructe parfumate. Aşa că biochimiştii de la Universitatea Lund, din Suedia, lucrează să izoleze substanţele alergenice din aceste fructe. Ei au demonstrat că în căpşunii albi alergenii sunt… aproape inexistenţi!

 

Salata dulce cu vinaigrette de capsune

 

Prevenire de la distanţă!

Cea mai sigură metodă de a te pune la adăpost de alergii e să stai departe de consumul delicioaselor fructe, precum şi de celelalte produse alimentare ce le conțin. Aceste fructe fac parte dintre alimentele care eliberează histamina în organism, ducând la apariţia alergiilor. S-a observat, însă, că spuma de căpşune nu dă întotdeauna această intoleranţă şi poate fi consumată cu prudenţă de către persoanele alergice. 

 

Tratament local

Pentru calmarea locală a acestor reacţii alergice e de-ajuns masajul local al porţiunii afectate, prin mişcări circulare uşoare, cu o loţiune făcută din suc pur de aloe şi apă călduţă (în părţi egale), sau cu o cremă ce conţine aloe. Atenţie: s-ar putea că alergia la căpşuni să se manifeste şi la aloe, aşa că testează, mai întâi!

 

Mousse de căpșune

Facebook Comments

Mariana.F

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTEPUBLICITATE