Uncategorized

Catina, planta vietii

Sursa
Revista Sanatatea de Azi
Foto
Shutterstock
Fructele, ca un ciorchine de boabe mici, portocalii, luminand asemenea soarelui printre spinii lungi, amenintatori, printre frunzele albicioase, ca niste lame de cutit. Insusiri asemenea unei farmacii bine aprovizionate.
36_shutterstock_159789312.jpg

Fructele de catina contin aproape toate vitaminele si mineralele necesare organismului uman, scoarta de pe ramuri are efecte antiseptice, astringente si remineralizante, radacinile sunt un antibiotic si un stimulent imunitar extraordinar. Fructele catinei pot fi recoltate si in miezul iernii, ele pastrandu-si abilitatile si la -40º  Celsius.

Leacurile catinei
De la fruct pana la radacina, catina e un miracol al naturii datorita calitatilor ei vindecatoare. Iata la ce-s bune…
… scoarta:

•    Pulberea – Lasi scoarta la uscat vreme de doua saptamani, apoi o macini foarte fin.  Se ia in diaree, dizenterie, hemoragii interne.
•    Tinctura – Sapte linguri de praf de coaja le pui intr-o sticla cu 250 ml alcool alimentar de 70-80 de grade. Lasi la macerat 15 zile, agitand des, dupa care strecori. Se ia in bolile splinei.
•    Decoctul – Pui doua maini de ramuri de catina, maruntite, intr-o jumatate de litru de apa. Lasi de seara pana dimineata, cand filtrezi. Pui maceratul obtinut deoparte, apoi maruntesti ramurile si le fierbi 20 de minute la foc mic. Filtrezi, lasi  la racit. Amesteci cu maceratul de ramuri. Se ia in hepatita acuta, hepatita cronica, ciroza in faze incipiente.
… fructele:
•    Sucul proaspat: Speli fructele proaspat culese cu apa rece si le dai prin masina de tocat. Se ia imunitate scazuta, sensibilitate la infectii, depresie, anxietate.
•    Siropul: Amesteci o jumatate de litru de suc cu o jumatate de litru de miere. Dupa omogenizare, il pui intr-o sticla inchisa, la frigider. Se ia la gripa, bronsita, pneumonie.
•    Pulberea de fructe uscate: usuci fructele, apoi le dai prin masina de rasnit cafea. Stimuleaza sistemul imunitar, favorizeaza depunerea calciului in oase si absorbtia fierului din tubul digestiv.
•    Uleiul de catina e recomandat in sterilitate, imbatranire prematura, dermatoze diverse.

Facebook Comments

iulian.cazacu

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTEPUBLICITATE