Uncategorized

Ce aditivi alimentari contin produsele pe care le consumi

Sursa
RTV.NET
Aditivii alimentari (E-urile) sunt substante naturale sau chimice care nu sunt consumate ca alimente in sine si nu sunt folosite ca ingrediente constituente ale unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat. Rolul lor este de a colora, emulsiona, conserva, de a preveni rancezirea, de a ameliora textura sau de a intensifica gustul.
aditivi.jpg

Colorantii
Acesti aditivi alimentari au rolul de a imbunatati aspectul produselor, iar din cei 80 de coloranti clasati de la E100 la E180, numai 12 sunt naturali, scrie dr. Mihaela Bilic in cartea sa „Traiesc, deci ma abtin”.

Colorantul natural este acea substanta care este prezenta si in produsele naturale animale, vegetale sau minerale: E140 (clorofila-verde), E162 (sfecla-rosu), E153 (carbune-negru), E101 (riboflavina-galben). Colorantii alimentari se extrag din pielita strugurilor si tescovina, sfecla rosie si varza rosie, afine, coacaze negre, visine, cirese, mure, zmeura (antociani), din ardei rosu (capsantina), din tomate (licopina). Acesti aditivi se mai pot obtine si prin macinarea corpului uscat al insectei femela Dactylopius coccus/ Coccuscacti (rosu cosenila).

Colorantii artificiali sunt, de exemplu, E102 (tartrazina), E104 (quinoleina) sau E161 (canthaxantina), iar prezenta lor in alimente trebuie sa fie atent controlata.

Vezi pe RTV.NET la ce conservanti si antioxidanti trebuie sa fii atent.

Facebook Comments


Taguri

iulian.cazacu

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE

PUBLICITATE