Ce alegem intre produsele naturale, bio, eco si organice

Text
Alexandra Badita
Foto
Shutterstock
Este la moda sa mananci bio, dar este totodata si sanatos. De multe ori insa, eticheta unui produs “verde” poate sa te induca in eroare.
ce_alegem_intre_produsele_naturale_bio_eco_si_organice.jpg

Este la moda sa mananci bio, dar este totodata si sanatos. De multe ori insa, eticheta unui produs “verde” poate sa te induca in eroare, prin urmare trebuie sa te informezi cat mai bine inainte sa cumperi si sa consumi asa-zisele alimente naturale.

Unii producatori incearca sa foloseasca aceasta eticheta doar ca strategie de marketing. Cei mai multi vorbesc despre alimentatia sanatoasa si intoarcerea in sanul naturii folosind o gama variata de termeni: bio, eco, natural, organic, domestic, local, facut in casa s.a.m.d. Exista insa o mica diferenta intre cateva dintre aceste categorii.

Legislatia spune ca eticheta “bio” poate sa apartina numai unui produs obtinut din resurse naturale, care nu a suferit un proces de prelucrare si caruia nu i s-au adaugat pesticide, fertilizatori sau hormoni sintetici si nici nu a fost supus ingineriei genetice sau iradiatiilor. Produsele eco sunt cele care contin 95% ingrediente naturale si provin din agricultura biologica.

In Statele Unite ale Americii, Departamentul de Agricultura defineste prin “produse organice” ceea ce la noi este bio si eco la un loc. Prin urmare, produsele care nu au niciun aditiv artificial, nicio urma de E-uri, nici organisme modificate genetic si au 95% ingrediente organice sunt etichetate drept produse organice. Sub acest procent, produsele sunt denumite ca avand doar in continut ingrediente organice.

La nivel european, directivele UE sunt destul de stricte in ceea ce priveste etichetarea alimentelor, iar Romania le-a adoptat si ea. Nicio lege si nicio directiva insa nu defineste statutul de “natural” al unui produs, prin urmare aceasta mentiune este adeseori folosita in mod abuziv de catre producatorii care au in procente mici ingrediente naturale si restul chimice. Este cazul produselor cosmetice, care de multe ori insala consumatorii.

Cititi asadar etichetele produselor inainte sa le achizitionati si cautati informatii despre efectul asupra mediului inconjurator, simboluri care sa ateste provenienta bio sau eco si alegeti in consecinta.

Facebook Comments

cmanager

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE