Ce alegem, unt sau margarină?

Sursa
Femeia de azi
Foto
shutterstock
Atât pentru unt, cât şi pentru margarină s-au format tabere de adepţi entuziaşti sau de aprigi contestatari. Unii nutriţionişti susţin însă că provocarea este de a alege dintre două rele pe cel mai puţin rău.
unt_sau_margarina.jpg

Cei mai înverşunaţi susţinători ai margarinei sunt, bineînţeles, firmele producătoare de margarină. Ele susţin sus şi tare că produsul lor nu mai e ce a fost odată (contrazicând celebra teorie conform căreia margarina are o formulă chimică asemănătoare plasticului), că reţeta de fabricaţie a cunoscut modificări esenţiale şi a fost îmbogăţită cu ingrediente ce protejează vasele de sânge şi, implicit, inima. Iubitorii de unt nu se lasă convinşi de această pledoarie şi rămân la părerea lor: untul, cu toate păcatele lui, e totuşi o sursă de nutrienţi şi grăsimi naturale care, consumate cu măsură, nu dăunează sănătăţii.

 

Untul

Pentru prăjit, foloseşte numai unt foarte gras, întrucât cel cu grăsimi mai puţine devine toxic când e pus pe foc.

Pro

  • Este un aliment natural, produs din grăsimea laptelui, fără adaosuri de substanţe chimice
  • Favorizează digestia şi e bine tolerat de catre persoanele cu probleme intestinale
  • Seleniul şi zincul din compoziţia untului sunt duşmanii radicalilor liberi, care produc îmbătrânirea
  • E o sursă bogată de calciu, minerale şi vitamine: A, E, K şi D

 

Contra

  • Creşte nivelul colesterolului LDL (colesterolul rău)
  • Se întinde greu pe pâine

 

Deliciu cu afine

Margarina

Nutriţioniştii susţin că margarina nu ar trebui să-şi găsească loc în dieta copiilor, a femeilor gravide şi a bătrânilor.

Pro

  • Din sortimentele non-hidrogenate au fost eliminate aproape complet grăsimile trans dăunătoare
  • Nu conţine colesterol
  • E uşor tartinabilă
  • Este ieftină

 

Contra

  • E un produs artificial, obţinut pe cale industrială prin solidificarea uleiurilor vegetale
  • Agenţii folosiţi pentru întărirea margarinei sunt toxici, cu potenţial cancerigen
  • Vitamina E prezentă în uleiurile vegetale din care se face margarina e distrusă la temperaturile înalte necesare procesarii
  • Conţine coloranţi şi aromatizanţi care să-i dea aspect şi gust de unt

 

Crochete spiralate

 

Concluzii: Dacă ai probleme cu nivelul colesterolului în sânge, alege margarina cu formulă îmbunătăţită, dar întinde-o pe pâine într-un strat cât mai subţire. Persoanelor fără probleme de sănătate le este recomandat untul, însă tot în cantităţi moderate. Ambele produse sunt extrem de bogate în calorii, deci evită-le dacă eşti la cură de slăbire.

 

Galuște cu caise

Facebook Comments

Mariana.F

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE