Uncategorized

Ce este quinoa?

Text
Alexandra Hagiu
Sursa
Revista Femeia.
Foto
Shutterstock
Esti la dieta sau pur si simplu ai hotarat sa adopti o alimentatie mai sanatoasa? Quinoa, vedeta de multe secole in toata America Latina, iti poate completa cu folos meniul.
quinoa.jpg

Cultivata mai ales pentru calitatile deosebite ale boabelor sale foarte marunte, quinoa este o pseudocereala originara din America de Sud, fiind bogata in proteine si aminoacizi, multiminerale si vitamine.

De patru ori campioana. Dintre toate calitatile nutritive cu care aceasta ultima gaselnita a nutritionistilor se lauda, le vom enumera pe cele mai importante:

– Contine mai mult calciu decat laptele. Poate fi, asadar, consumata de cei cu intoleranta la lactoza.

– Detine toti cei opt aminoacizi esentiali organismului uman, necesari in dezvoltarea tesuturilor, motiv pentru care este recomandata in alimentatia bebelusilor.

– Nu contine gluten. De aceea, este excelenta pentru persoanele care nu tolereaza glutenul, dar si pentru copiii mici, in a caror alimentatie nu vor fi introduse produse cu gluten decat dupa varsta de zece luni.

– Contine de doua ori mai multe proteine decat alte cereale. Nu degeaba i se spune si „cereala mama“.

Cereala-medicament. Daca, pana acum, am discutat despre proprietatile nutritive pe care le are quinoa, sa le trecem in revista si pe cele strict medicale. Iata cateva dintre ele:

– Previne aparitia diabetului de tip II, aducand la un nivel normal zaharul din sange.

– Protejeaza impotriva bolilor de inima prin continutul sau slab de grasimi saturate si colesterol.

– Previne aparitia cataractei si a calculilor renali.

– Scade considerabil frecventa crizelor de astm.

– Continutul ridicat de magneziu apara de migrene.

Quinoa este foarte bogata in proteine si poate fi consumata de orice persoana, indiferent de regimul alimentar ales.

Cum o consumam. Cel mai usor, in amestec cu diverse legume, in supe si salate, in chiftelute, pilafuri sau chiar budinci. Se prepara la fel ca orezul, desi timpul este mult mai redus, iar prin fierbere, boaba de quinoa ajunge la de patru ori marimea initiala. Facand parte din categoria produselor nou intrate pe piata, quinoa este mai greu de procurat, cel mai indicat fiind sa te orientezi catre punctele care comercializeaza produse bio, unde o vei gasi cu un pret intre 16 si 22 de lei.

TRUC IN BUCATARIE: Bobitele de quinoa au un invelis amarui care le fereste de daunatori. Pentru a nu exista surprize neplacute, e bine sa le speli inainte de preparare. Cand le scurgi, daca vrei sa nu le pierzi pe cele mai multe in chiuveta, strecoara-le printr-o sita fina sau printr-un filtru de cafea.

La fierbere, e bine sa nu le tii mai mult de 10-15 minute pe foc din momentul in care apa a dat in clocot.

RETETE CU QUINOA:

Branza halloumi cu quinoa

Quinoa, sos de legume si tofu sarat

Quinoa, ulei de cocos si felii de mango

Burger de quinoa BIO

Facebook Comments


Admin

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE