Ce mănânci la menstruație?

Sursa
Femeia de azi
Foto
shutterstock
“Acele zile ale lunii” în cazul multor femei sunt dureroase, triste, sedentare din cauza sângerărilor abundente. Hrana potrivită ne poate ajuta, totuşi, să diminuăm disconfortul din timpul menstruaţiei.
lapte.jpg

Ceea ce mâncăm influenţează toate funcţiile organismului nostru, starea de sănătate şi pe cea de spirit, deci nici evoluţia ciclului menstrual nu e străină de aceste influenţe. În mare, perioada menstruaţiei se raportează unui bagaj genetic, unui fel de a fi al fiecărei femei, dar poţi, şi prin alimentaţie, să mai reduci din problemele supărătoare.

 

Cum scapi de dureri 

Nivelul ridicat de estrogen este cel care regularizează ciclul menstrual, dar tot el induce acele uneori insuportabile dureri de burtă şi de spate, care apar înainte de menstre şi în prima zi de sângerare. Dacă te numeri printre femeile care se tavălesc pe jos de durere la ciclu, prima măsură e să renunţi la prăjeli şi să schimbi grăsimile dăunătoare pe grăsimi bune, care se găsesc în măsline, peşte gras şi fructe uscate. O altă măsură alimentară antidurere şi antistres este să înlocuieşti cele trei mese principale cu şase gustări programate la intrevale de timp aproximativ egale, de-a lungul unei zile. Acest ritual îţi va păstra nivelul zahărului din sânge la un nivel constant şi vei avea o stare de spirit mult mai bună.

 

Compot de prune

 

Alimente bune pentru ciclu

 

1. Lactatele îţi asigură necesarul de calciu. Simptomele deficienţei de calciu sunt chiar acelea care o transformă şi pe cea mai simpatică femeie într-un om nesuferit, în perioada de dinaintea menstruaţiei: depresie, iritabilitate, anxietate, chef permanent de ceartă.

2. Fibrele din cereale integrale, nuci, fasole uscată, mazăre şi linte, în cantitate moderată (excesul dereglează ciclul) compensează efectul grăsimilor şi limitează nivelul de estrogen până la cel care asigură, fără să provoace dureri, regularitatea menstrelor. 

3. Ficatul e cea mai importantă sursă de fier, element ce se pierde în cantităţi uriaşe în timpul menstruaţiei. Dacă nu-ţi plac ficăţeii, îi poţi înlocui cu alte alimente bogate în fier: legumele, fructele cu frunze verzi şi gălbenuşul de ou.

4. Fructele şi legumele cu potasiu (bananele, pepenele galben, ţelina, varza, cartofii dulci) reduc sângerarea abundentă.

 

Castraveți murați de vară

 

Cum îmblânzeşti sindromul premenstrual:

– Bea multă apă. Elimini astfel excesul de sare, nu vei reţine lichidele, şi senzaţia de picioare umflate va dispărea; 

– Renunţa la cafeaua tare şi la ceai, căci inhibă absorbţia calciului în organism, element de care ai acum cea mai mare nevoie;

– Evită consumul de alcool, deoarece produce vasodilataţie şi vei sângera abundent.

 

Limonadă de ghimbir

Facebook Comments

Mariana.F

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE