Uncategorized

Ce sosuri recomanda bucatarii romani

Sursa
eCuisine
Foto
Shutterstock
Indiferent cum evolueaza tendintele culinare, prepararea sosurilor ramane una dintre cele mai importante misiuni intr-o bucatarie care se respecta.
sosuri.jpg

Sosuri pentru toamna

Pentru toamna, sosurile cele mai potrivite sunt cele cu o consistenta mai bogata, in special cele brune, demiglas, cele cu piper verde, pe care bucatarii recomanda sa fie servite cu preparate din carne de vita si de porc. Toamna aduce o mare diversificare a legumelor, prin urmare bucatarii recomanda folosirea lor in sosuri si dressing-uri deoarece in acest sezon legumele sunt pline de savoare si vitamine.

“Pentru salate poate fi comandat sau pregatit acasa un sos vinaigrette din ardei rosu, care poate fi copt in prealabil, iar pentru paste si fructe de mare sosul din rosii proaspete, foarte coapte, cu busuioc si usturoi este de neinlocuit. Sosurile folosite toamna aceasta la mancarurile cu carne trebuie diversificate, tocmai pentru ca legumele sunt si ele diversificate.” spune Marian Iamandi, maestru bucatar Wellness Cuisine.

Bucatarii recomanda sosurile cu o consistenta mai bogata, pentru preparatele din carne, in special cele brune, demi-glace care se vor prepara din ingrediente proaspete si derivate din acesta, cele cu piper verde murat, cu reductie de rozmarin, salote si vin rosu, cafe de paris. Pentru preparatele din peste un sos potrivit pentru toamna este sosul de mustar dijon cu miere si arpagic verde, un sos dulce-acrisor cu o consistenta bogata, care ofera o senzatie catifelata papilelor gustative.

Sosuri pentru doamne

Pentu doamnele care au grija de dieta lor, bucatarii recomanda dressingurile pentru salate si sosurile mai light, pe baza de ulei de masline si otet balsamic. De asemenea, sosurile pentru doamne ar trebui sa contina fistic, seminte de pin, vin alb sau felii de avocado stropite cu sos din otet balsamic, toate asezonate cu piper proaspat macinat.

„Recomand asa numitul vinaigrette, unul dintre cele 5 sosuri de baza ale bucatariei, facut din simpla amestecare a uleiului cu otetul, sare si piper (de obicei 3 parti ulei si o parte otet), la care, pentru diversificarea gustului se pot adauga diverse arome, de exemplu suc de limeta si coriandru proaspat. Acest vinegrette este perfect pentru o salata de somon afumat cu mixt de laptuci, mesclun si avocado.  Doamnele ar trebui sa evite sosurile cu multe emulsii, cu grasimi, maionezele si sa le inlocuiasca cu vinaigrette si derivate din acesta, la care se pot adauga sos de soia, mustar, miere si mustar, ierburi proaspete, rosii uscate, parmezan sau sosuri pe baza de iaurt„, spune maestrul bucatar Marian Iamandi.

Sosurile de seara si afrodisiace

Mancarea de seara are un regim special in ceea ce priveste alegerea sosurilor si recomandarile de sosuri. In general, daca cina este luata seara tarziu, nu sunt recomandate sosurile. Daca cina se ia mai devreme, ar trebui comandate sosuri usoare, de exemplu, sosul de portocale pentru pieptul de rata sau sosuri putin picante pentru arderi foarte bune ale grasimilor. De asemenea, bucatarii recomanda pentru seara un sos lejer de rosii coapte cu usturoi, ulei de masline si busuioc pentru carnuri albe sau sos de unt si lamaie cu capere pentru peste.

„Recomandarea mea este ca sosurile comandate seara sa fie din bucataria asiatica, pe baza de ghimbir, sos de soia si coriandru. Pentru preparatele din carne de vita recomand sosuri brune, pornind de la sosul de baza demi-glace si derivate din acesta. Unui steak de vita ii putem asocia un sos demi-glace cu reductie de vin rosu, shallota si rozmarin”, mai adauga maestrul bucatar.

In ceea ce priveste sosurile afrodisiace, bucatarul precizeaza ca  ele sunt comandate in special in zilele dedicate dragostei, mai ales de Ziua indragostitilor sau de Dragobete si preparate in functie de comanda primita. „Retetele de sosuri afrodisiace sunt proprii fiecarui bucatar, iar ingredientele folosite cel mai des pentru prepararea acestor sosuri sunt ciocolata, avocado, fenic, muguri de pin, anason, chimen,  chilli. O combinatie foarte buna intr-un sos afrodisiac este ciocolata cu chilli si ghimbir.” declara bucatarul.

Alte sosuri afrodisiace recomandate de bucatari sunt cele pe care le puteti pregati si acasa si care trebuie sa contina iaurt, smantana, ghimbir sau busuioc, usturoi si ansoa. O mancare afrodisiaca ce poate fi pregatita foarte usor sunt frigaruile de creveti cu sos dulce picant din chilli, miere, portocala si lamaie rase si condiment, muschiul de vitel cu fenicul, radicchio si salata cu lamaie pentru care trebuie sa dati o fuga pana la un magazin cu specialitati, iar la desert este recomandata pasta de migdale (martipan) servita pe jumatate de caisa/para/ felie de pepene galben.

*Studiul Out of home consumption habits realizat in martie de Synovate pentru Unilever Food Solutions, divizia pentru bucatari profesionisti a companiei Unilever

Facebook Comments


PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE