Uncategorized

Clătite bănățene

Se pregateste aluatul de clatite folosind ingredientele necesare (cea mai simpla modalitate de preparare a clatitelor poate fi gasita aici)

Se prajesc 8 clatite, cat mai subtiri si se scot pe o farfurie.

Pentru umplutură, brânza se amestecă cu 1 ou întreg, 50 de grame de zahăr, stafidele, puțină coajă rasă de portocală (opțional) și 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat. 

Se pregătește sosul de vanilie: se separă ouăle, gălbenușurile se mixează cu 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat, 80 de grame de zahăr si smântâna.

Clătitele se umplu cu amestecul de brânză și  se împachetează ca sarmalele.

Clătitele astfel pregătite se așează într-un vas termorezistent uns cu unt, presărând fulgi de unt și pe deasupra. (O altă opțiune este să se monteze clătitele în vase mai mici de tip gratin, în care să intre câte două clătite pentru fiecare porție.)

Se toarnă peste clătite crema de gălbenușuri si smântână și se dau în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

Cât timp clătitele se gătesc în cuptor, albușurile se bat spumă tare cu sarea, se adaugă zahărul rămas (120 de grame) și se continuă să se bată până când zahărul e complet dizolvat și se obține o bezea fermă, lucioasă.

După aproximativ 10 minute, când crema de gălbenușuri pare să se închege pe la marginile vasului, se scoate vasul din cuptor și se montează rapid pe deasupra bezeaua, care se poate turna cu lingura sau cu un poș pentru ornare cu deschizătura stelată, după preferință. Tot opțional, se poate presăra desupra bezelei puțină coajă rasă de portocală.

Se reintroduc clătitele în cuptor până se caramelizează bezeaua și se servesc imediat, fierbinți.

Clătitele bănățene se pot monta în porții individuale de câte două persoane sau pe platou, socotind câte două clătite pentru fiecare mesean (varianta preferată și atunci când se fac clătitele acasă) și se pot, deasemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasă. Rețeta a fost lansată de Hanul Ana-Lugojana, aflat pe drumul ce leagă Lugojul de Făget și s-a răspândit in tot Banatul, fiind promovată de Laura Laurențiu pe blogul Retete ca la mama. 

 Clatite cu scortisoara

Rețetele tradiționale din Banat au fost puse la dispoziția proiectului de: Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com), Laura Laurențiu (www.retetecalamama.ro), Pensiunea Select, Hotel Senator și Casa Altringen. 

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

 

Poza principala

6clatite_banatene_mica.jpg

3 oua

300 g faina Arpis

300 ml lapte

250-300 ml apa minerala sau lapte

3 linguri de unt topit (optional)

1 praf de sare

optional: 1-3 (maximum) linguri zahar

1 plic de zahar vanilat, coaja rasa de lamaie (optional)

50 ml ulei Arpis pentru prajit

Ingrediente umplutura pentru 8 clatite

250 de grame de brânză de vaci

5 ouă

2 linguri de extract de vanilie/2 plicuri de zahăr vanilat

200 g smântână dulce

250 g zahăr

stafide

unt pentru uns vasul

opțional, coaja rasă de la 1 portocală

Reţeta clatitelor face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti”.
Numar de portii
8
Facebook Comments


Mariana.F

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE