Copiii cu alimentatie sanatoasa au un IQ mai mare

Text
eCuisine
Sursa
The Telegraph
Foto
Shutterstock
Copiii crescuti cu mancare sanatoasa sunt mai inteligenti decat “omologii” lor care sunt hraniti cu junk food.
copii.jpg

Rezultatele cercetatorilor de la Universitatea din Bristol au aratat ca cei hraniti cu grasimi, zahar si alimente procesate au un IQ mai mic decat cei a caror dieta se bazeaza pe paste, salate si fructe.

Efectul este atat de mare incat cercetatorii spun ca pustii cu o alimentatie sanatoasa isi pot imbunatati IQ-ul.

Cercetatorii subliniaza ca o alimentatie sanatoasa este vitala in prima parte a vietii unui copil cand creierul este in crestere in ritmul cel mai alert, adica in primii trei ani de viata.

Asta indica faptul ca marirea capului la acesta varsta este relationata cu abilitatile intelectuale si este posibil ca nutritia corecta in aceasta perioada sa determine o crestere optima.

Cercetatorii au analizat aproximativ 14.000 de copii intre 1991 si 1992. Parintii au fost chestionati despre tipul si frecventa alimentatiei copiilor la trei, patru, sapte si la opt ani si jumatate. Ei au fost catalogati pe o scara de la minus doi pentru cea mai sanatoasa alimentatie pana la 10 pentru cea mai nesanatoasa.

IQ-ul a fost masurat cu ajutorul unui test validat in randul a 4.000 de copii la varsta de opt ani si jumatate.

Rezultatele obtinute dupa luarea in calcul a factori care puteau influenta procesul arata ca o alimentatie bazata pe alimente procesate la varsta de trei ani este relationata cu un IQ scazut la varsta de opt ani si jumatate, indiferent daca dieta s-ar fi imbunatatit ulterior.

Fiecare punct adaugat pe scara alimentatiei echivala cu o scadere de 1,67 in nivelul IQ-ului. 

Pe de alta parte, o dieta sanatoasa este asociata cu un IQ mai mare la varsta de opt ani si jumatate, fiecare punct scazut pe scara alimentatiei fiind asociat cu o crestere de 1,2 la nivelul IQ-ului. 

Obiceiurile alimentare intre varstele de patru si sapte ani nu au efect asupra IQ-ului, mai arata studiul.

Rezultatele cercetarii sunt in concordanta cu studii anterioare care sustin ca dieta copiilor in prima etapa a vietii este relationata de comportamentul si performantele scoalare ulterioare.

 

Facebook Comments

cmanager

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

Cele mai recente postări

PUBLICITATE

PUBLICITATE