Cozonac cu nuca si mac

1.Untul, zaharul si sarea se freaca bine.Se adauga galbenusurile de ou, unul cate unul,apoi drojdia amestecata cu lapte caldut si dizolvata bine, si 425 g .faina.Se amesteca bine toate ingredientele pana cand aluatul se desprinde usor de pe mana.Se tine la cald, acoperit, timp de 30 de minute.
2.Se prepara umplutura de nuca:zaharul se amesteca cu laptele fierbinte si se amesteca pana se dizolva.Se adauga nuca si restul de ingrediente.
3.Se prepara umplutura de mac:din zahar si miere se face un sirop ,cand clocoteste se adauga macul si se lasa sa dea 2-3 clocote.Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca , apoi se adauga restul ingredientelor.
4.Se ung si se infaineaza formele de cozonac.
5.Pe planseta infainata , se pune aluatul , se imparte in 4.Se intind , pe rand , 4 dreptunghiuri, care se umplu cu compozitia de nuca si mac.Se aseaza cozonacii in forme, se impung cu furculita in 2-3 locuri , se lasa inca 30 de minute la crescut, apoi se ung cu galbenus de ou si se coc in cuptor preincazit,la inceput ,cca.10 minute, la foc mare, apoi inca 25 de minute, la foc mic.
Pofta buna!
Pentru aluat:
# 150g.unt(sau untura),
# 11/2 lingura zahar,
# un varf de cutit sare,
# 4 oua,
# 2dl.lapte,
# 10g. drojdie,
# 425g.faina ;
Pentru umplutura cu nuca:
# 1/2 kg.zahar,
# 600g.nuca macinata,
# 1/2 cana lapte fierbinte,
# 75g. coaja de portocala rasa,
# 2 mere,
# 75g.stafide,
# 1 lingura cacao,
# 2 linguri gem de caise,
# 1 praf de vanilie,
# 2 albusuri de ou batute spuma;
Pentru umplutura de mac:
# 125g.zahar,
# 160g.miere ,
# 125g.mac,
# coaja de lamaie rasa,
# 50g.stafide,
# 1 praf de vanilie,
# 3 linguri gem de caise,
# 2 albusuri batute spuma;
Este o reteta specifica de Craciun cu o vechime de mai mult de 100 de ani.Daca initial se prepara cu untura, eu am schimbat-o, folosind margarina Rama.
Numar de portii
4
Calorii
Facebook Comments

Roda45

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE