Uncategorized

Crenvurstii, parizerul si carnatii, cele mai nesanatoase mezeluri

Sursa
Gandul
Foto
Shutterstock
Cu cat sunt mai ieftini crenvurstii cu atat sunt mai nesanatosi, avertizeaza prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, pentru Gandul.
cremwurst.jpg

 

Mezelurile de pe piata contin cantitati impresionante de apa, grasime si E-uri si prea putina carne. Carnea din compozitia mezelurilor consta, de fapt, in resturile de pe carcasele animaelor dezosate mecanic.

Crenvurstii si parizerul, de pilda, contin cantitati impresionante de grasime, pana la 40%, si sunt facuti cu carne dezosata mecanic, „tocatura din resturi”, cum o numeste Mencinicopschi, care adauga ca in top 3 al mezelurilor care ne pot pune sanatatea in pericol, daca le mancam constant, se afla carnatii.

Prof.dr. Mencinicopschi spune, insa, ca exista si crenvursti de buna calitate, care sunt facuti din carne intr-o proportie mai mare. Pe acestia ii recunoastem, de cele mai multe ori, dupa pretul mai ridicat.

Specialistul mai avertizeaza, pentru Gandul, ca sunca, salamurile, kaiserul, dar si alte produse alimentare, precum painea, pot fi periculoase pentru sanatate pe termen lung daca sunt realizate cu ingredientele nepotrivite.

Mezelurile de tip crenvursti, carnti, parizer contin, intr-o proportie de aproximativ 40%, grasimi si soric care cresc nivelul colesterolului. Un alt ingredient de baza este apa – pentru a o folosi in mezeluri este nevoie de un gelifiant denumit caragenanul (E407)  despre care se crede ca este responsabil pentru cancerul colorectal. Pe langa efectele nocive asupra sanatatii, acest lucru face ca apa sa fie cumparata la pretul carnii. Carnea din compozitia mezelurilor este, spune dr. Mencinicopschi, o tacatura de resturi.

Citeste ce E-uri periculoase pentru sanatate mai contin mezelurile de pe piata, dar si cat de sanatoase erau acestea in trecut.

 

Facebook Comments


cmanager

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE