Uncategorized

Cum si cat pastrezi mancarea ramasa

Text
Alexandra Badita
Sursa
Wonderopolis.org
Foto
Shutterstock
Dupa ce musafirii au plecat, inainte sa faci curatenie si sa speli vasele, ii dai seama ca ai gatit prea mult. Mancarea a ramas platouri nu pentru ca nu a fost gustoasa, ci pentru ca ai preferat sa iti iei o marja de siguranta si sa prepari in plus.
cumpastrezimancarea.jpg

Resturile de mancare nu trebuie totusi sa ajunga in gunoi. Multa lume pastreaza mancarea ramasa, mai ales ca unele preparate sunt gustoase si dupa ce au stat doua-trei zile la frigider. Trebuie totusi sa tii minte ca mancarea nu trebuie uitata pe raftul din frigider. Dupa o perioada prea lunga, poate deveni periculoasa pentru organismul si sanatatea ta, cauzand tot felul de intoxicatii alimentare si indigestii.

TEMPERATURA

Prima regula in momentul in care te hotarasti sa pui deoparte mancarea pentru zilele urmatoare este sa o tii cat mai departe de bacterii. Acestea se dezvolta cel mai bine la temperatura camerei si dureaza doar cateva ore pentru ca aceasta sa se formeze pe suprafata preparatelor calde. Asadar, secretul consta in racirea alimentelor cat mai repede, astfel incat bacteriile daunatoare sa nu apuce sa apara. Este de preferat sa lasi mai intai mancarea proaspat preparata sa se raceasca pentru o ora-doua la temperatura camerei, apoi o poti pune in frigider.

RECIPIENTE

De asemenea, este important sa pui resturile in recipiente care se inchid cat mai etans , astfel incat sa nu permite aerului sa circule. Microorganismele plutesc prin aer, prin urmare pot usor sa dauneze alimentelor neacoperite din frigider.

Marimea recipientului trebuie sa fie cat mai redusa, astfel incat sa permita racirea cat mai rapida a preparatelor introduse in frigider. Daca pui de pilda un vas mare cu supa in frigider, lichidul din interior va avea nevoie de cateva ore pentru a se raci complet. In acest timp, micii agenti daunatori isi fac de cap.

TIMP

Tine minte, mancarea ramasa de pe o zi pe alta este o metoda buna pentru a economisi bugetul si pentru a pastra mai mult timp preparatele gustoase si sanatoase. Gandeste-te insa dinainte daca ai de gand sa mananci alimentele in urmatoarele patru zile. Altfel, pune-le direct la congelator. Nu consuma preparate care au stat mai mult de patru zile in frigider. Dupa aceasta perioada, isi pierd gustul si proprietatile, ba chiar pot deveni periculoase. Este posibil ca mirosul, aspectul sau gustul sa nu le dea de gol, insa este mai bine sa iti iei masuri de siguranta in ceea ce priveste sanatatea ta.

Atunci cand mananci din alimentele din zilele precedente, scoate-le din frigider si incalzeste-le in cuptor, la aragaz sau la microunde, la 60-70 de grade celsius. Nu uita sa amesteci in timp ce se incalzesc, astfel incat sa nu ramana portiuni reci.

Facebook Comments


PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE