Cum e mai bun oul

Sursa
Sănătatea de azi
Foto
shutterstock
În funcţie de cum îl prepari şi cât de des apelezi la el, oul îţi poate fi bun prieten sau… nu putem zice chiar duşman, dar un amic mai capricios.
oua.jpg

Aliment-minune şi sursă de proteine de cea mai bună calitate, oul a intrat în vizorul unor nutriţionişti mai zeloşi care s-au grăbit să-i găsească defecte: ba că îngraşă, ba că ridică nivelul colesterolului, ba că prezintă risc de alergii şi intoxicaţii. Da, şi oul are indicaţii, contraindicaţii şi necesită precauţii. Totul e să-l integrăm cu cap în dieta noastră.

 

Ouă ochiuri în chifle

 

Albus vs gălbenuş

 

E un fals război – fiecare parte a oului are calităţile ei, iar combinaţia are drept rezultat un aliment complet.

 

Ouă ochiuri cu roșii cherry

 

• Gălbenuşul

Găseşti în el vitaminele A, D, E K, colina (o vitamina din complexul B), minerale ( zinc, fosfor, potasiu, sodiu, calciu, sulf, magneziu, fier), proteine şi acizi graşi nesaturaţi. 

Avantaje: previne cataracta şi alte boli de ochi, îmbunătăţeşte memoria, dezvoltă armonios sistemul nervos. În plus, este extrem de săţios.

Dezavantaje: are un conţinut ridicat de colesterol, fapt ce nu-l recomandă consumului zilnic.

 

Salata cu sos de oua

 

• Albuşul

E partea „soft“ a oului, recomandată tuturor, fără rezerve. Conţine cele mai de soi proteine, printre care ovoalbumina, sursă de aminoacizi esenţiali necesari organismului.

Avantaje: nu conţine grăsimi şi colesterol.

Dezavantaje: are mai puţin… gust. Bezelele nu se pun – dulcele din zahăr şi albus bătut e delicios, dar nesănătos.

 

Știai? Oul de prepeliţă e de aproape patru ori mai bogat în vitamine decât cel de găină.

 

Părerea specialistului

Maria Spiridon, dietetician, Centrul Medical Medsana recomandă consumul de ouă fierte moi, cleioase, întrucât sunt mult mai uşor digerabile, față de ouăle fierte tari, care se digeră mai greu. În funcție de tipul de ou, se va alege metoda de preparare – cele de găină sau de prepeliță se prepară prin fierbere, indicate fiind cele cleioase; ouăle de rață se recomandă a fi fierte tari pentru a evita infestarea cu salmonela!

 

Cuiburi de ouă în ardei

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTEPUBLICITATE