Uncategorized

Cum gatesti diferite preparate pe gratar

Text
Revista FEMEIA
Sursa
Revista FEMEIA
Foto
Shutterstock
Fiecare preparat are propriul lui „ritual de gratar”. Haideti sa vedem care sunt cele mai importante trucuri pentru un gratar reusit.
cum_prepari.jpg

PUI, CURCAN. Carnea de pui si de curcan se lasa pe jaratic un timp mai indelungat, pentru a-i permite caldurii sa patrunda in profunzime.

Acest tip de carne da intotdeauna bataie de cap atunci cand e pregatita pe gratar, pentru ca, de cele mai multe ori, exteriorul se arde, in timp ce „miezul” inca este crud. De aceea, trebuie mentinuta o temperatura constanta, strangand carbunii aprinsi intr-un colt al cuvei gratarului si amplasand bucatile de pui mai departe de coltul respectiv.

Pentru o mai mare eficienta, e bine sa folosesti un gratar acoperit. Incearca sa rezisti tentatiei de a ridica mereu capacul care acopera gratarul, pentru a vedea „ce se intampla”! Ori de cate ori faci asta, maresti timpul de frigere cu 5-10 minute.

PESTE. Cand prepari peste, gratarul trebuie plasat mai departe de jaratic. Cel mai indicat este sa invelesti pestele intr-o bucata de staniol, inainte de a-l pune pe jar, sau sa folosesti un gratar special, fish grill; intorcandu-l des, isi pastreaza tot sucul.

Pestele care se prepara cel mai bine astfel este cel gras: somn, stiuca, pastrav. Daca vrei sa pregatesti jumatati de peste, asaza pe gratar mai intai partea cu piele, pentru a permite interiorului sa prinda crusta.

Poti marina pestele usor, timp de cel mult o jumatate de ora, cu ulei, usturoi si rozmarin.

LEGUME, FRUCTE. Ardeii capia, iuti sau grasi se prepara foarte bine pe gratar. La fel si vinetele, taiate felii sau in coaja, dovleceii, ciupercile.

Important este ca toate aceste legume sa fie preparate la o temperatura mai ridicata, pentru a se coace rapid. Daca vrei sa faci frigarui de legume si de carne, e mai eficient sa folosesti frigarui separate, sau poti sa faci frigarui combinate, cu conditia sa tai legumele in felii subtiri, pe care sa le alternezi cu cubuletele de carne. Cartofii si porumbul se coc greu la foc.

Fierbe-le un pic inainte de a le pune pe gratar, daca vrei ca lucrurile sa mearga mai repede. Daca vrei sa folosesti tepuse de lemn in locul celor „profi”, cumparate „de-a gata”, ai grija sa le tii in apa vreo ora, inainte de a le folosi.

Facebook Comments


cmanager

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE