Cum interacţionează alimentele cu medicamentele

Sursa
Femeia de azi
Foto
shutterstock
Efectul unor leacuri medicamentoase poate fi potenţat sau, dimpotrivă, inhibat de ceea ce mâncăm.
interactiune.jpg

Unele alimente în combinaţie cu medicamentele pot duce la declanşarea unor afecţiuni sau la agravarea bolilor cronice. Bunătăţile din farfurie sau din pahar nu-s deloc inofensive, mai ales când se întâlnesc în stomac cu substanţe pe care ni le-am administrat ca să ne facem bine de câte o boală, şi nu ca să ne îmbolnăvim mai rău! Iată care sunt combinaţiile de care e bine să ne ferim:

 

-Grepfutul blochează descompunerea medicamentelor şi împiedică eliminarea toxinelor. Evită acest fruct dacă urmezi tratamente cu anxiolitice şi antidepresive (Xanax, Zoloft), cu antihistaminice, antivirale, anticoncepţionale, antiastmatice ori medicamente de scadere a colesterolului. Hipertensivii cu medicaţie specifică trebuie să stea şi ei departe de acest fruct.

 

Grapefruitul caramelizat, desertul perfect

 

-Brânzeturile fermentate – caşcavalul, telemeaua, brânza de burduf, camembert, roquefort – nu se asociază cu antidepresivele din aceeaşi cauză pentru care nici berea şi nici vinul nu fac casă bună în stomac cu medicamentele anti-tristeţe: reprezintă combinaţii fatale, care pot declanşa crize severe de hipertensiune arterială. 

 

-Carnea de ton nu se va consuma niciodată în combinaţie cu medicamente pentru tuberculoză, pentru că pot fi stârnite reacţii alergice severe.

 

-O ieşire la iarbă verde şi desfătarea cu multă carne la grătar poate face  ca paracetamolul pe care tocmai l-ai luat să nu-şi mai facă efectul. Tot carnea friptă e vinovată şi de reducerea eficacităţii tratamentelor cu antiasmatice (aminofilină, teofilină, zileuton), sedative (diazepam), antiaritmice (propanolol, verapanol) sau antidepresive (imipramidă, amitriptilină)

 

Grătar câmpenesc

 

-În timpul tratamentelor pe bază de cortizon nu e indicat să mănânci dulciuri, deoarece creşte riscul de declanşare a diabetului zaharat.

 

-Dacă iei tetraciclină sau alte antibiotice, nu consuma lapte, iaurt, brânză, pentru că ionii de calciu, magneziu şi fierul conţinute de lapte împiedică absorbţia tetraciclinelor din tractul digestiv.

 

Varza, medicament-minune

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTEPUBLICITATE