Cum pregatesti sparanghelul?

Sursa
eCuisine
Foto
Shutterstock
Fie ca il cumparati proaspat, congelat sau conservat, sparangelul poate fi folosit intr-o sumediene de mancaruri, de la salate la supe crema sau garnituri complexe.
sparanghel.jpg

Sparanghelul este bogat in acid folic, contine rutina, un compus chimic cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii si, nu in ultimul rand, este o sursa importanta de inulina, o fibra insolubila care ajuta la cresterea bacteriilor intestinale bune.

Exista mai multe tipuri de sparanghel: sparanghel verde gros, sparanghel verde subtire, baby sparanghel, sparanghel salbatic sau sparanghel alb. Sortimentul cel mai des intalnit la noi este sparanghelul verde gros.

Sparanghelul „clasic” se vinde, de regula, in buchetele de 14-18 bucati, din care se servesc cam 3-5 tulpini la o singura portie. Atunci cand cumparati sparanghel, nu il alegeti daca are varfurile deschise, tulpini moi si patate, sau un miros neplacut. Puteti strange in mana legatura de sparanghel si, daca scartaie, atunci veti sti sigur ca este proaspat.

Sparanghelul proaspat se pastreaza 3-4 zile in frigider, intr-o punguta de plastic. Mai poate fi pastrat daca ii cufundati coditele in 5-10 cm de apa rece, intr-un pahar mai inalt. Daca opariti sparanghelul, il puteti conserva pana la 9 luni, in congelator. Dar trebuie sa retineti ca, la fel ca orice alta leguma, cu cat il pastrati mai mult, cu atat se va intari mai mult si isi va pierde din gust si proprietati.

Cand preparati sparanghel, indepartati capetele inferioare ale tulpinilor, acolo unde culoarea paleste. Daca aveti tulpini mai mature, mai tari si mai lemnoase, indepartati-le capatul lemnos. Daca doriti, puteti decoji partea inferioara a tulpinilor.

De aici incolo, felul in care gatiti sparanghelul este la latitudinea dumneavoastra, in functie de intrebuintarea lui. Timpul de gatire va depinde intotdeauna de grosimea tulpinilor, cu cat vor fi mai groase, cu atat vor trebui gatite mai mult.
 
Pentru inspiratie, iata cateva Retete cu sparanghel:

Supa de sparanghel cu crema de hrean

Supa-crema de sparanghel

Salata cu sparanghel, bacon si ciuperci

Tarte Roquefort cu sparanghel

Sparanghel invelit in bacon cu miere si mustar

Sparanghel cremos

Tarta de sparanghel cu rosii

Paste cu sparanghel si mazare

Peste prajit cu sparanghel, cuscus si sos de zmeura

Peste prajit cu sparanghel si crema de lamaie

Paste cu pui si sparanghel

Paste cu sparanghel, ciuperci si branza

Salata vegetariana


Orez cu legume de primavara si creveti

Facebook Comments

Admin

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE